Nagyszénási Gazdakör

Bemutatkozás

269743_192941620853986_808258500_n

Név: Gazdakör Nagyszénás

Cím: Október 6. utca 3., Nagyszénás, 5931

Elnök: Uhlár János

Facebook-webcím: www.facebook.com/gazdakor.nagyszenas

Indulás dátuma: Alapítás: 2007. október 10.

 

Nagyszénási Gazdakör egy nonprofit érdekképviseleti egyesület a helyi gazdák és a szénásiak szolgálatában.

A kezdeti bizonytalankodás után 2007 októberére összeállt egy kis csapat, és megalakult a Nagyszénási Gazdakör 26 fővel. Ekkor az alapítók a gazdakör vezetését Balogh József, Sovány Pálra, mint alelnökökre, és rám mint elnökre bízták. A felügyelőbizottságba pedig Vastag János bizottsági elnökként, Bagi György, és Szebeni János bizottsági tagként került megválasztásra.
Célul tűztük ki – és lehet akkor ezek még csak nagy szavaknak tűntek – a nagyszénási gazdakör tagságának érdekképviseletét, önálló gazdálkodók, családi gazdálkodók fejlődésének segítését. A szükséges ismeretek, szakmai támogatás eljuttatását hozzájuk, a közös fellépés előnyeinek kihasználását. A termőföld, mint a legfontosabb nemzeti kincsünk termőerejének megőrzését, emberi környezetének megóvását. De lássuk a sikerült-e ezeket a célokat a ránk bízott időszakban megvalósítani.
1. A kezdetektől törekedtünk arra, hogy a helyi politikai, életben jelen legyünk és képviseljük a helyi gazdatársadalmat. 2006-2010-ig személyem, 2010-től pedig Skulkéti Lóránt volt benne a helyi képviselő-testületben.
Tagjai lettünk a megyei és az országos gazdaszervezeteknek, és a tagság mellett tisztséget is betöltünk, Békés megyében a felügyelő bizottsági tag is a nagyszénási gazdakör elnöke.
2. Az érdekképviseleti munka együtt jár azzal is, hogy kapcsolatokat építsünk ki hasonló szervezetekkel. Megállapodást kötöttünk több hazai és határon túli szervezettel, többek között az Aradi Magyar Gazdák Egyesületével, a magyarcsernyei gazdakörrel. Elmondhatjuk jó kapcsolatot ápolunk a helyi civil szervezetekkel.
3. Sikerült önálló irodát kialakítanunk, ahol a gazdakör elnöksége ülésezhet, a tagság pedig ügyeit intézni tudja.
4. Az együttműködés természetesen itt nem állt meg, az alakulás óta a mai napig az összefogásnak, és a közös fellépésnek köszönhetően 20 ezer tonna kukorica, 10 ezer tonna búza, 8 ezer tonna árpa, 25 ezer tonna napraforgó került közös értékesítésre, a piaci ár felett 10-15%-al többért. De ugyan ez a helyzet a vetőmagbeszerzéseknél is 1500 zsák vetőmagot sikerült közösen megvásárolnunk a pici árnál 20%-al olcsóbban, késleltetett fizetés mellett. Ez az árrés, a gazdaköri tagság összefogásának köszönhető, egyedül nem kerülhettek volna alku pozícióba. Az öt év alatt nagyon jó kapcsolatot sikerült kiépíteni az értékesítéseknél, nagyszénáson azóta gazdaköri tagnak értékesítési gondja nem volt. Sőt a környező települések gazdái is tőlünk kértek segítséget a terményük eladásában.
5. A Kunsági Éden Kft, és a Salten Unió partnerként kezeli gazdakörünket, kedvezményekkel, támogatja tagságunkat. Ezúton is köszönjük nekik az elmúlt öt évben tapasztalt segítő hozzáállásukat.
6. Ha össze szeretném foglalni, elmondhatom az alakulás óta közel 10 millió forintot takarítottak meg, és fordíthattak beruházásokra tagjaink. Ez a pénz itt maradt a településen, ezzel 45 család megélhetése javult, valamilyen formában a gazdakörnek köszönhetően.
7. Ezek mellett sikeres pályázatot adtunk be amellyel támogatást nyertünk irodaszerek vásárlásához.

Ez mind nagyon szép és jó mondhatná egy kívülálló, de mit látott belőle a falu. Zsebre tették a gazdák és jól van. Nem! Mindig törekedtünk arra, hogy amit erőnkből telik azt meg is tegyük a településért, és az elért megtakarításokból a falura is fordítsunk minden évben.
1. 2007-2010-ig vállaltuk a falu napi főzés szervezését.
2. A katolikus templom megvilágítását finanszíroztuk.
3. Hozzájárultunk az evangélikus templom felújításához.
4.A pálmatéri iskolánál az emlékmű állítás költségeit magunkra vállaltuk.
5. A civilek gyereknapi, ételosztási rendezvényén ott voltunk, anyagilag támogattuk.
6. Ha kellet támogattunk más civil szervezetet, a nagyszénási népdalkörnek 400 km útiköltséget finanszíroztunk.
7. De az általános iskolában minden évben ingyen alma akciót szervezünk, amelynek köszönhetően a gyerekek napokig ingyen kapnak egy almát, a gazdakörnek köszönhetően.
8. Az elmúlt években is és az idén is a településre alma, és burgonya akciót szerveztünk amelynek keretében önköltségi áron juthatnak hozzá ezekhez.
9. Ha a gazdakör tagságára gondolunk akkor pedig megemlíthetem azt is, hogy a minden évben vendégül látja a gazdakör tagságát falunapon, és minimális költség mellet gazdavacsorát is szervezünk a tagságnak. Több szakmai kirándulást szerveztünk az ismeretek bővítése céljából a tagságunknak. Így jutottunk el a Hungexpora, Aradexpóra, Kiskunfélegyházára, csak hogy párat említsek.
Elmondhatom, hogy a Nagyszénási Gazdakör az elmúlt 5 évben nem, hogy nem szorult önkormányzati támogatásra, de település civil kezdeményezéseinél támogatóként volt jelen! 2012-re a Nagyszénási Gazdakör a településen közel 500 ember megélhetését támogatta közvetlenül vagy valamilyen akciója révén.
Gazdakörünk jelen pillanatban is pozitív számlával rendelkezik, gazdálkodásában mindig jó gazda módjára törekedett arra, hogy átláthatóan és jól gazdálkodjon a tagság pénzével.

Civilek Gazdák Gazdakör Hírek

Mennyiben érinti önöket a koronavírus járvány?-Dél-Békés Mentőcsoport

  A koronavírus mellett más járvány is megnehezíti a gazdák mindennapjait. A termelés nem állhat lesz, hiszen a napi szükségleteket el kell látni. A védekezés fontos és nehéz feladat. A Nagyszénási Gazdakör Egyesület elnökét, Uhlár Jánost kérdeztük mennyire érinti őket a járvány helyzet. A cikk további része elérhető a lenti linken:  Uhljár János – Nagyszénási […]

Báloztak a gazdák

Gazdabál 2019.

Talajgenerátoros jégesőelhárító rendszer

Gazdák tájékoztatása a mezőgazdaságot érintő kérdésekben

Gazdafórum és Gazdabál Nagyszénáson