"Értünk-Nagyszénásért" Alapítvány Civilek

A használt plüssök megkönnyítik az orvosok és az ápolók munkáját

Mi kell egy gyermeknek, ha egy váratlan, fájdalmas esemény következtében idegen környezetbe, ismeretlen emberek közé kerül? A szülői szeretet mellett mindenképp jól jön ilyenkor egy megnyugtató, kedves társ, aki segít elterelni a figyelmet a bajról. Ebből a célból hozta el két évvel ezelőtt az orosházi kórházba az Értünk-Nagyszénásért Alapítvány a Maci Kórház akciót, amelynek köszönhetően már több mint kétezer esetben nyújtott vigaszt egy-egy fertőtlenített plüssállatka a pici betegeknek.

Újabb háromszáz kimosott, fertőtlenített, becsomagolt plüssállatkát nyújtott át az Értünk-Nagyszénásért Alapítvány két alapító tagja, Brlázs Róbert és Burján Erzsébet december 7-én az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet intézményvezetőjének, dr. Duray Gergőnek. Az ünnepélyes átadón tiszteletét tette Hajdú Géza, a Miele Kft. ipari üzletágvezetője is, a cég ugyanis a közelmúltban a nemes ügy mellé állt, és nem kis összeggel támogatta az alapítvány munkáját.

– Azok a plüssök, akik túlélik a 90 fokos mosást, mehetnek a gyerekekhez – mondta mosollyal az arcán Hajdú Géza. – Cégünk fő profilja a csúcstechnológiájú, kiváló higiéniai tisztítás, vásárlóink között főként egészségügyi intézmények, kórházak találhatók. Értesültünk arról, hogy a nagyszénási alapítvány szeretne beruházni egy ipari mosó- és szárítógépre, viszont az általuk elnyert pályázati összeg kevésnek bizonyult ehhez. Örömmel pótoltuk ezt a hiányt, hogy a gyerekek a kórházi ellátás ideje alatt jobban érezzék magukat, és hogy a hazatérésük is szebb lehessen.

A 2015-ben létrehozott, alapvetően gyerekeket, hátrányos helyzetű és rászoruló családokat támogató Értünk-Nagyszénásért Alapítvány 2019-ben csatlakozott a Győrből induló Maci Kórház – Menjünk együtt haza! kezdeményezéshez. Eddig mintegy kétezer plüsst adtak át az orosházi kórháznak, a puha, illatos kis barátok a gyerekosztályra, a laborba, a védőnőkhöz, illetve a fül-orr-gégészetre kerültek. Dr. Duray Gergő intézményvezető elmondta, szeretnék kiterjeszteni a kört, és a jövőben juttatni néhányat ezekből a játékokból a házi gyermekorvosi rendelőkbe is.

– A gyerekek mellett az orvosok és az ápolók is örülnek a plüssöknek, hisz ezek a kedves figurák bátorítást adnak, vigaszt nyújtanak a gyerekeknek a kezelések alatt és a vizsgálatok során. Egy macibaráttal könnyebb feldolgozni a váratlan és új eseményeket. Bízunk benne, hogy folyamatosan érkezik majd az utánpótlás, hisz ezek az abszolút steril, mosott, fertőtlenített, egyesével csomagolt plüssök nagy segítséget nyújtanak a munkánkban.

Brlázs Róbert zárásképpen hozzátette, az alapítvány továbbra is várja a használt, de jó állapotú plüssök érkezését. Mivel a játékok nem maradnak a kórházban, hanem kis gazdáik gyógyulását követően beköltöznek új otthonaikba, így folyamatosan szükség van az újabb és újabb állatkákra. Tudja, az adventi időszakban nagyobb hangsúlyt kap az egymásra figyelés és az adományozás, ezért köszönetet mond mindenkinek, aki támogatja munkájukat, és emellett kéri azokat, akiknek lehetősége van segíteni, hogy az ünnep után se feledkezzenek meg az alapítványról, annak küldetéséről.

Fotók: Horváth Bence

Forrás: Oroscafe