Civilek Gazdák Gazdakör

Gazdafórum és Gazdabál Nagyszénáson

 

Szombaton tartotta a Nagyszénási Gazdakör a szokásos évi Gazdabálját, amely előtt, minden évben fórumra hívják a helyi és a megyei gazdálkodókat.

A 18 órai fórumra előadóként eljött Jakab István az országgyűlés alelnöke, Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, Dr. Rákóczi Attila a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Kulcsár László a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, Simonka György térségünk országgyűlési képviselője. De megtisztelte jelenlétével a fórumot dr. Moka Eszter Békés Megye főjegyzője, és Béni Attila a Mezőkovácsházi Járási Hivatal hivatalvezetője.

A rendezvényt Uhlár János a nagyszénási gazdakör elnökének köszöntő szavai nyitották meg, majd a szombat esti fórumon elsőként, dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke  tartotta meg kamarai beszámolóját.  Kiváló szakértelem és nagyszerű szorgalom jellemzi az itt élő gazdákat, akik kiemelkedő szintet töltenek be a termelésben.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója méltatta a kialakult jó kapcsolatot a Kormányhivatal és a helyi gazdakör között, majd elmondta, Magyarország kitörési pontja a vidék, az agrárium, ezért is nagyon fontos, hogy itt, helyben találjuk meg jövőnket, mely legtöbbeknek a mezőgazdaságban rejlik.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, közel egy órás előadás keretében mutatta be a magyar mezőgazdaságban bekövetkezett változásokat. A vidéknek van esélye, és emelt fővel készül a jövőre. Nagyon fontos, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyom, és minél erősebb legyen a bizalom. Jelenleg 270 termelői piac üzemel hazánkban, nagyon jelentős, hogy a térségben megtermelt áru itt hasznosuljon, helyben legyen fogyasztva. Természetesen vannak, akik exportra termelnek, számukra is teret kell biztosítanunk – emelte ki Jakab István.

A fórumot  Simonka György országgyűlési képviselő zárta, aki felhívta a figyelmet  a helyi alapanyagokra, a helyi termelőkre, a vállalkozások piacra jutását segítő térségi fejlesztésekre.  Dél-Békés kitörési pontja lehet a mezőgazdaság, akkor ha magas hozzáadott értékű termékeket tudunk előállítani.

A fórumot a helyi Gazdabál követte a zsúfolásig megtelt táncteremben. Szabad evés, zene, tánc, jó hangulat a szokásos forgatókönyve a Nagyszénási Gazdakör báljának.

Szerző: Szeretlek Nagyszénás

(forrás: NAK, BEHÍR)