Hírek

Nagy-Szénás hegy

 

Egy kis érdekesség

Többen nem tudják, de Nagyszénásnak hegye is van, ha nem is a falunk határában, de tőlünk közel 200 kilométerre van egy a településünkkel azonos nevű Nagy-Szénás hegy. A Nagy-Szénás hegy a Budai hegységben található, és a Szénások hegycsoport egyik legmagasabb hegye.

Csúcsa közigazgatásilag Nagykovácsi területén található, nem messze Nagykovácsi és Pilisszentiván határvonalától. Szigorúan védett terület. Teteje kopár, fűvel és kövekkel borított, általában szeles, amit az erdő csaknem teljesen körbekerít. Csúcsáról belátható a Pilis vonulata és a Budai-hegység számos csúcsa. A különösen szép panoráma elkülönült fekvésének, kopárságának és magasságának köszönhető.  Fő tömege két alacsonyabb és egy magasabb dolomitkúpból áll. A hegy oldalában két kis barlang található, a Nagyszénási-sziklaüreg és a Sós-hegyi-kőfülke, valamint a Nagy-Szénási-odú is a hegyen nyílt, de megsemmisült. A Bükkös-kút az északnyugati lejtőjén fakad. A Nagy-Szénás csúcsán áthalad az Országos Kéktúra 13-as számú szakasza. Nagykovácsiból a 2 km hosszú Nagy-Szénás tanösvény vezet fel a hegyre, bemutatva a Szénások egyedülálló élővilágát.

1926 és 1979 között működött a csúcs alatt a Nagy-szénási turistaház. Jelenleg csak egy, az 1980-as évek elején emelt szocreál emlékfal és egy 1986-ban állított emléktábla jelöli az egykori turistaház helyét.

A Nagy-Szénás térségét az említett Nagy-Szénás-tanösvény mellett a Pilisszentiván sporttelepétől kiinduló és másfél-két órás útvonal után szintén ugyanoda visszatérő Jági-tanösvény nyomvonala is érinti, amely tanösvény főleg az Aranyhegyi-patak felső szakasza és az abból kiágazó Vadász-réti-patak völgye mentén, illetve ez utóbbi patak felduzzasztásával létrehozott Jági-tó mellett húzódik, nevét pedig épp ezen tó, és a hegytömb alatt végighúzódó völgy (és az abban végigfolyó patak) sváb eredetű, helyi népi elnevezése után kapta.

Forrás: Wikipedia