Blog Egészség Kissné Soós Edit

A szenvedélyről általában…

A szenvedély az akaratnak valamely erős vágy által való leigázása. Maga a vágy, még ha oly erős is nem szenvedély. Ha kielégítik megszűnik. Csak ha állandóan uralkodik rajtunk, ha beférkőzött akaratunkba, és mi saját, jobb belátásunk ellenére is engedelmeskedünk neki, akkor válik szenvedéllyé.

Az ókori görögök igen tájékozottak voltak ebben a témában. A mai emberek azonban nem nagyon foglalkoznak a szenvedélyekkel, általában csak betegségként gondolnak rá, és csak elítélni szeretik.  A szenvedélybeteg számára az öröm, a boldogság a kielégülés állapotának forrása egy fókuszált tevékenység. Élete ettől függ, látásmódja, érzelemvilága pedig beszűkül. Kialakulásában szerepet játszhat például: genetikai hajlam, gyermekkori traumák, feldolgozatlan veszteségek, túlhajszolt életvitel, stressz-helyzetek, felnőttkori krízisek, gyász, feleslegesség érzésének kialakulása, életkori szakaszok váltása, stb.

A szenvedélybetegségek feloszthatók: kémiai szerek által kiváltott függőségre: pld. alkohol, drog, nikotin, gyógyszer függőség, vagy viselkedéses függőségre: kóros játékszenvedély, kényszervásárlás, munkaalkoholizmus, számítógép, internetfüggőség, szex, szerelem függőség, társ és kapcsolati függőség, evési zavarok, vagy alkoholizmus.

A szenvedély azonban az embert természetes létállapota. Boldog, érzelemdús pillanatainkban éljük át. Az átszellemültség rendkívüli erővel mozgósítja belső energiáinkat, elősegítve az önmegvalósítás élményét. A szenvedély felfokozott intenzitása az is, ami megfelelő energiával vértez fel bennünket, a nehezebb időszakok harmonikus megélésére. A szenvedélybetegséggel küzdők, a lelkiállapotuk kiegyensúlyozott működéséhez, boldogságérzetéhez, mesterséges örömszerzők által kiváltott boldogsághormonokat vesznek igénybe. Saját belső energiaforrásukat háttérbe szorítják. Vajon más úton is elérhetjük azt a boldogságszintet, ami szükséges a teljes és örömteli élethez. Igen! Léteznek ugyanis pozitív szenvedélyek. Pld. szeretet, társas kapcsolatok, család, önmegvalósítás, művészet, hit, sport stb. A titok az egyensúlyban rejlik. Minden tevékenység lehet építő, csak ha túlzásba visszük, vezet szenvedéshez. Igyekezzünk megtalálni életünkben azokat a természetes örömforrásokat, amelyek saját magunknak és környezetünknek is boldogságot okoznak.

Az elkövetkezendőkben részletesen írok a különböző szenvedélybetegségekről, kialakulásuk, kezelésük lehetőségéről.

 

SZERZŐ:Kissné Soós Edit