Nagy Mihály Vélemények

Októberi testületi és egyéb érdekességek

 

Látva a bejegyzéseim olvasottságát, úgy látom továbbra is igénye van az embereknek a bejegyzéseimre.  De mi ért is ne lenne! Megszüntették a televíziós közvetítést a testületi ülésekről, a helyi önkormányzati újságból pedig sok mindent nem lehet megtudni a valós helyzetről.  Olyanná vált az a lap, mint egy mesekönyv, hűségesen ápol egy álomvilágot, ahol minden jó és minden szép, és mindenre talál megoldást a polgármester. Boldogan él a nép, és jobbat soha nem is kívánhatna magának. Aki többet akar, mást mond vagy csak gondolni mer, az a falu ellenségévé válik egyből. Ugye ismerős? A magam fajta idősebbekben hamar előtörnek ettől a pártállami emlékek. De, mint mondják, a történelem ismétli önmagát. Mondandómba most is a testületi ülésről számolnék be Önöknek, kellő részletességgel mégis tömören.

A múlt hónapban az egyebek napirend marad ki a testületi jegyzőkönyvből, (amiről később részletesen írni is fogok) most alig látható helyen adtak hírt a következő testületi ülésről a Nagyszénás újságban. Persze lehetnék naiv, mint ahogy azt a település lakóitól elvárják, és nem kellene összefüggést találnom a dolgok között, de sajnos nem hiszek a véletlenekben. Túl sok a „véletlen” ebben. Nem kell, hogy az emberek belelássanak a testület munkájába. Nem kell tudniuk róla, hogy Nagy Mihály milyen témákat feszeget, esetleg még igaza is lett dolgokban. Csak gondolja azt a nép, amit leírnak nekik az újságban, hogy itt minden rendben, Nagy Mihály meg egy rossz szándékú kötekedő.

Meg is tartotta a testület a soron következő ülését Október 24-én, minimális érdeklődés mellett. A testület tagjain és a hivatal képviselőin túl az NTP igazgatója és egy civil volt jelen az ülésen.

Beszámoló a polgármesteri hivatal tevékenységéről

A beszámolóban volt egy téma, amely nem hagyott nyugodni, az adóbefizetések száma nem elégséges, vagyis romlott az adófizetői morál a településen.  Emiatt csökken a település bevétele és értékesíteni kell értékpapírokban lévő befektetésekből többek között emiatt is. Az anyag tárgyilagos maradt ebben a témában, de a testület tagjaitól többször lehetett kritikát hallani arról, hogy melyik vállalkozót kellene ellenőrizni. Biztos emlékeznek rá tavaly ilyenkor adóellenőrzésre berendelte a hivatal a feleségem és több fideszes szimpatizánst is. Persze ez az összeválogatás  is csak véletlen egybeesés volt. Már akkor felvetettem, hogy állok elébe bármilyen ellenőrzésnek, és a fideszes társaim is, kereshetnek rajtunk fogást, úgy sem fognak találni semmit. De ha már elkezdték a képviselők átvilágítását velem, akkor mutassunk példát, nézzünk már szét a többi képviselő portája körül is. Ha minden rendben örülők, megérdemeljük a választók bizalmát, ha nincs, akkor pedig ne másokra mutogassunk és tegyünk rájuk megjegyzéseket.  Persze ez egyből vérlázító gondolat volt, nem is történt meg az ellenőrzés. De én utána néztem dolgoknak, és nem azért, hogy kötekedjek ebben a témában, hanem azok miatt a vállalkozások miatt, és azok miatt a kis emberek miatt, akiket azonnali retorzió ér, ha valamit elmulaszt, nem fizet be a hivatalnak. Tudom, ezen sorok után többen nekem ugranak majd, a tények és információk ismerete nélkül, hogy miért kell kötekedni a háziorvossal is, de még egyszer kihangsúlyoznám! Nem a kötekedés a célom, hanem az igazságosság, mindenkit egyforma kötelesség és jog illessen meg, és a testület élen járjon a példamutatásban, mert különben nem lesz alapja morálisan másokat megszólni, megbüntetni, ha nem fizet be valamit.

Forrás: Nagyszénás Nagyközség Képviselőtestületének ülése 2017.október 24.

 

Persze 10 és 50 ezer forintokról beszélek a testületin. Ez a dolog nem csak az én igazságérzetem zavarta, mert az adó ellenőrzésemről megírt cikk után többen megkerestek, hogy felhívják a figyelmemet erre, hol és kinek kellene példát mutatni.

 Forrás: Nagyszénás Nagyközség Képviselőtestületének ülése 2017.október 24.

De a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény – 2016. január 1. napjától hatályos – 39/C. § (4) bekezdése értelmében az önkormányzat jogosult a háziorvos, védőnő vállalkozó számára mentességet, kedvezményt megállapítani is akár, ha annak vállalkozási szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg. De ebben az esetben meghaladta.

 

 Az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről szóló rendelet módosítása

Forrás: Nagyszénás Nagyközség Képviselőtestületének ülése 2017.október 24.

Mit jelent ez a rendelet? Igyekezet képviselőtársam úgy fogalmazni, hogy a naivabb olvasónak ne tűnjön fel mi is történt ennél a napirendi pontnál. De aki tud a sorok között olvasni az látja belőle, hogy elfogyott az önkormányzat pénze és értékesíteni kell az értékpapírokból, hogy tudjuk fedezni év végéig a működést. Hitel nélkül éljük fel a vagyont.

 

Területvásárlásról döntés, avagy akasztják a hóhért

Forrás: Nagyszénás Nagyközség Képviselőtestületének ülése 2017.október 24.

A közfoglalkoztatásra kapott állami forrásnak köszönhetően, sikerült fedetté tenni az árus standokat. Azt, hogy milyen minőségben ne firtassuk. Kis pénz kis foci. Az állami közfoglalkoztatás ennyire volt elegendő. De most sem az önkormányzat különített el pénzt erre, mert mint látják a működésre sem maradt év végére. A piactér telekmegosztása miatt nem is lesz esély teljes rekonstrukcióra, mert magánterületek vannak a közepén. Így csak toldozásra-foltozásra lesz lehetősége az önkormányzatoknak. Pedig több településen szépen kialakított, építésszel megterveztetett piactereket, szemgyönyörködtető közösségi terek lehet látni. Ja! Ott lehet jóban vannak az országgyűlési képviselővel és a kormánnyal, és pályázatból van rá forrásuk!

Hónapokkal ezelőtt is figyelmeztettem az önkormányzatot rá, hogy ha egyszer elkezdjük kiparcellázni a piacteret és eladni, akkor ott magunk alatt vágjuk a fát! Nem érdekelt senkit, megszavazták, két területet el is adtak. Ezt látva a piactéren vállalkozást működtető bérlő is bejelentkezett vételi szándékkal, valljuk be jogosan. Ha másnak eladtak a piactérből, neki miért ne adnának. Hát nem! Fordult az érdek, fordult az érvelés is, neki már nem adják el az alatta lévő területet. Ő mivel másabb nagyszénási, mint azok, akik megvehették? Szóltam! Nehéz lesz erre logikus magyarázatot adni, de nem is bajlódott ilyennel a polgármester úr, nem adjuk el és kész!

Közben megérkezett a rendőrségtől a határozat, hogy a piactérrel kapcsolatosan nem történt jogszabálysértés, minden jól van, úgy ahogy volt. Több jogásszal is egyeztettem ez ügyben, mert lehet én nem jól látok valamit, de megerősítettek az igazamban. További jogi lehetőségeket keresek velük közösen, ha kell ügyészséghez fordulok vagy polgári peres eljárásban folytatom.

Számomra ez a határozat több érdekes tanúsággal is szolgált.

 1. Másfél éves Szarvasi nyomozás után, egyszer csak Békéscsabára kerül az ügy, ahol pár hónap alatt lezárták. Vajon miért?
 2. Elég az átkos múltban egy szóbeli megállapodás, ahhoz, hogy még 2017-ben se kelljen bérleti díjat fizetni az önkormányzati területért?
 3. Kaptam egy határozatot, amelyben az indoklás, nem hogy nem logikus, de olyan érvekkel áll elő, amely szerint ma Magyarországon, ha valakinek többsége van a testületben, és a testület mindenre rábólint, akkor az törvényes. De lássuk be a parlamentnél is valami hasonlót lehet látni. Elég a többség a testületben ahhoz, hogy a döntések jogosak és törvényesek legyenek, még ha morálisan erősen kérdéses is a dolog.
 4. Ez számomra azt jelenti, hogy ma Magyarországon nem igazságszolgáltatás van, hanem jogszolgáltatás. Egyes embereknek több joga van, mint másoknak, ha rátalál a törvényekben lévő kiskapura.
 5. Sajnos az igazságot néha a jog erőszakolja meg leginkább, a törvényesség oltárán! És tévedés ne essék, nem az én igazságomról beszélek, hanem a közösség igazságáról, a település lakóinak érdeke csorbult most. Személy szerint engem az igazság keresésén túl semmilyen érdek, cél nem vezérelt ebben az ügyben, még csak érintett sem voltam benne. A közösség érdeke, a szótlan kisemberek, a gyerekeink érdekei vezéreltek, akik majd utánunk jönnek és megkapják tőlünk a piacteret kiárulva, felparcellázva. Az ő érdekeik és joguk csorbult, nem az enyém.

 

Egyebek

Mint írtam Önöknek, az elmúlt testületi ülés jegyzőkönyvéből kimaradt az Egyebek napirendi pont, persze nem véletlenül. Állásfoglalást kértem a Kormányhivataltól az ügyben, mert szerintem nem tehetnek ilyet. A határozat meg is jött:

 

Forrás: Békés Megyei Kormányhivatal határozata

 

Lehet csűrni-csavarni a dolgokat, meg különböző trükkökkel akadályozni az önkormányzati hírek kiszivárgását de ennek itt véget vetet a Kormányhivatal.

De folytassuk a testületi ülésen történtekkel. Természetesen az Egyebek napirendnél most is kivonultak a képviselőtársaim.

Forrás: Nagyszénás Nagyközség Képviselőtestületének ülése 2017.október 24.

43 percet sikerült a testületi ülésen tölteniük ismét. Ennyire érdekli őket a település, az itt élők sorsa, problémája. Nézzen utána Kedves Olvasó! Több időt töltenek a képviselőtársaim rendezvényeken, vacsorákon, ebédeken, mint a testületi üléseken. Több képviselőtársamnál, ha megnéznénk külön-külön, nem találnánk olyan jegyzőkönyvet, ahol felszólalt volna a testületi ülésen, vagy előhozott volna olyan témát, ahol a szavazói érdekében emeli fel a szavát.

Forrás: Nagyszénás Nagyközség Képviselőtestületének ülése 2017.október 24.

 1. A Kossuth utcáról több ott lakótól kaptam panaszt én is, ezért kértem tájékoztatást a polgármester úrtól. Még emlékszem a 2014-es választásokkor milyen pletykával próbálták lejáratni a FIDESZ-t, és milyen érdekes a világ, kinek a vezetése alatt találkozunk először a problémával? A válasz, mint látják mellébeszélés, nem önkormányzati lakásról van szó, így nincs is probléma.
 2. A Vadászháznál a bűzölgő árok marad, nem kívánnak semmit tenni ellene, alkalmazkodjunk, szokjuk meg a szagot és nem fog zavarni minket. A turistákat sem?
 3. A fürdőnél is kértem korábban a képviselőtársaimat egy vizsgáló bizottság felállítására, mert látszik, hogy nincsenek rendben a dolgok vele. De nem akarták, leszavazták a javaslatomat. Vajon miért? De feltenném a kérdést, meddig nyögi ez a fürdő a próbaüzem gyerek betegségeit? Miért nem hallom, hogy Gyopárosfürdőt évente 2-szer bezárnák karbantartás miatt? A nyilvánvalót akarják már elmaszatolni! Így akarunk turista paradicsommá válni? De ezeken a problémákon könnyebb túllépünk, mint azon, hogy az iskolában is geotermikus fűtés van. Ha le áll a kút ott hideg van, és fáznak a gyerekek, bár tudom Nagyszénás legnépesebb szavazóbázisát ez érdekli a legkevésbé, nekem képviselőként és emberként is az ő igényeik fontosabbak.
 4. Felhívtam a testület figyelmét illetve megkértem őket, hogy ne adjon a testület egy tagja sem  alapot sem pletykára, sem korrupció gyanújára, azzal, hogy az iskolai beruházásnál a képviselőtestület tagja, vagy közvetlen családtagja a kivitelezők között érintett legyen.

 

Epilógus

Ha össze akarnám foglalni a történteket, akkor el kell mondjam, hogy jelenleg a falu vezetése nem a problémák megoldására törekszik, csak a pillanatnyi kezelésére. Görgetik maguk előtt a problémákat, a túlélésre játszanak. Úgy oldanak meg problémákat, hogy a megoldással csinálnak még kettőt helyette.

 1. Ott a színpad esete a Művelődési ház mögött, megcsinálták milyen jó lesz, nem kell majd a falunapon színpadot bérelni. Kiderült semmire való, elveszik benne a hang, nem látják az előadót, stb. Béreljük tovább a színpadot a falunapokon.
 2. A szennyvíz beruházásnál ugyan elfolyik a szennyvíz, de a vágóhídi pálya hogy néz ki, milyenek a kövesútjaink állapota. Nem lehet télen a havat letolatni az utakról, mert beleakadna az akna tetőkbe a gép, ezért majd leolvad. Az, hogy addig hányan esnek el a jeges úton már nem fontos.
 3. Ugyan van fürdője a falunak, de a Vadászháznál szagolhatjuk a bűzt, az iskolában igen gyakran hideg van, és a fürdő is bezár minimum évente kétszer.
 4. A volt szeméttelep rekultivációjára december 31-ig kapott az önkormányzat határidőt. Történt valami az ügyben? Semmi. Megint kapjuk a bírságot, és mehet az önkormányzat a bíróságra. Kinek a pénzével játszanak? Nem a sajátjukkal, az adófizetők pénzével.

De sorolhatnám azokat az ügyeket, amelyeket görget a vezetés maga előtt, lassan lejár a mandátum, majd a következő testület megoldja. Mi szakad a nyakukba, hát most nem szeretném a nevén nevezni.

Az a legfontosabb problémája a vezetőinknek, hogy a kövesúton közlekednek gyalogosan az emberek a faluban, nem a járdán. Miért az úton járnak az emberek? Mert sok helyen nem lehet a járdán elmenni, a gaztól, lelógó ágaktól, a hepehupás járdák miatt, az üresen maradt gondozatlan házak miatt. Ki ezért a felelős, hát az emberek. Addig feszegették a témát a vezetőink, hogy kijöttek a rendőr-kapitányságról, és szórták a büntetéseket.

De engedjék meg, hogy megkérdezzem, a testületen vagy a vezetőinken valaki számon kéri az előbbi problémákat, a gondozatlan tanácsháza udvart, a hideget az iskolában, a bűzt a Vadászháznál, a medencetörést okozó bukkanókat a kövesútban, a kiárult piactéri telkeket? Senki! Mindenki csendben van, tűrnek, bólogatnak, cukiskodnak a bálokon az emberek. Mosolyogva összedobják még az utcai padokra, kukákra is a pénzt, mert ugye az önkormányzatnak erre nem futja, majd összehordják az emberek az árát.

Akkor mire fizetjük a megemelt helyi adókat, mire költik el? Érdekes, a testület tagjainak a havi 45 perc testületi üléseken töltött időért megemelték a tiszteletdíját, és az futja a költségvetésből.

De már hallom a a kritikusaimat, én rosszul látom, velem van a baj, nem akarom észrevenni a fejlődést, meg csak sértődöttségből beszélek mert nem lettem polgármester. Lehet itt maszatolni, terelni a szót az igazságról, félrenézni ha valami szar, hallgatni a dolgokról, meg cukiskodni a facebookon, de ezzel csak magukat csapják be emberek! A legszomorúbb számomra, hogy a saját lakói hagyják sorsára a falut azzal, hogy nem mernek kiállni senki és semmi mellett, még csak a saját igazukért sem. Ha valami baj van engem keresnek meg, oldjam meg, írjam ki, én kérdezzem meg, járjak utána, ami számomra képviselőként nem gond, csak egy fecske nem csinálhat nyarat, azt Önöknek kell!

Köszönöm a figyelmüket!

 

Szerző: Nagy Mihály önkormányzati képviselő