Gazdák

Rekordévet zárt a Magyarok Kenyere program

Lisztadományt adtak át a vajdasági Hajdújáráson az idei Magyarok Kenyere program záróeseményén. Az egész Kárpát-medencét átfogó kezdeményezés idén minden rekordot megdöntött.

A Pécsről 2011-ben indult Magyarok Kenyere program fennállásának hetedik évében minden eddigi rekordot megdöntött: több mint 3900 magyarországi és határon túli magyar gazda mintegy 600 tonna búzát gyűjtött, míg tavaly 3000 adományozó közreműködésével 515 tonna búzaadomány gyűlt össze. A határon túli területek az elmúlt évek mindegyikében aktivitásukról tettek tanúbizonyságot, azonban a tavalyi 100 tonnát jelentősen túlszárnyalva idén 150 tonnával járultak hozzá a jótékonysági kezdeményezés sikeréhez.
– Az adományozott búza megőrlése után idén 360 tonna liszt állt rendelkezésre karitatív célokra – mondta Korinek László, a Magyarok Kenyere mozgalom elindítója az idei programsorozat záróeseményén, a vajdasági Hajdújáráson.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2013-as megalakulása óta segíti a programot, ezen keresztül a rászorulók támogatását, tavaly pedig már főszervezőként támogatta a kezdeményezés megvalósítását. A program támogatottsága és elfogadottsága évről évre növekszik, ennek köszönhetően minden évben egyre több magyar gazda fog össze a jótékonysági célok érdekében. A kenyérnek szánt lisztből idén is minden magyarországi megyében osztottak a rászorulóknak, és a kiemelt kedvezményezetteknek a határon túlra további adomány is jutott.

A korábbi évekhez hasonlóan liszt és száraztészta formájában összesen 60 tonna adomány érkezik majd Erdélybe, a Böjte Csaba által 1993-ban alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány 82 intézményébe, ahol nagyjából 2200 gyereket nevelnek és gondoznak. További 20 tonna jut a kárpátaljai Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon, 10-10 tonna az Oltalom Karitatív Egyesület és az Ökumenikus Segélyszervezet, valamint 5-5 tonna a Bakó Pál által vezetett Szent Erzsébet Egyesület és a vajdasági Poverello – Ferences Közhasznú Alapítvány Lurkó Házának.

Az utóbbi, hajdújárási intézmény által gondozott gyermekek számára az adományt Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adta át október 11-én.
– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagja gyakorlatilag mindenki, akinek munkája, felajánlása nélkülözhetetlen a nemes célok eléréséhez: a búzát termesztő gazdálkodók, a gabonát megőrlő malmok, a lisztből kenyeret sütő pékségek, így a kamara hatékonyan tudta segíteni a program sikeres megvalósítását az idei évben is – mondta Győrffy Balázs, a köztestület elnöke. – Külön öröm számunkra, hogy az adományok mennyiségén túl az adományozók száma is jelentősen növekedett idén, hiszen Magyarországon 2300, míg a határon túl már 1600 fő vett részt a programban.

Forrás: NAK

(fotó:Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

Hozzászólás

Hozzászólás