Civilek Egészség

Nagyszénás: A kezed életet menthet

  Nagyszénás: A kezed életet menthet

24 órán keresztül oktatják a hétvégén Nagyszénáson az alapvető újraélesztés lépéseit, módszerét. A szervezők szerint már kisgyermekkorban tudatosítani kell, milyen sok múlik azon, hogy mit teszünk a mentők kiérkezéséig. Mindenkit korosztályához mérten oktatnak majd, bízva abban, hogy egyre kevesebben halnak meg hazánkban hirtelen szívhalálban. A gyermekekkel kisfilmet is forgatnak.

Hazánkban évente mintegy 25 ezer embertársunk lesz a hirtelen szívhalál áldozata, pedig az esetek kilencven százalékában a beteg megmenthető lenne a haláltól, ha a laikusok is tudnák az újraélesztés lépéseit és el is végeznék azt. Annak érdekében, hogy egyre többen elsajátítsák a módszert, 2013 óta október 16-án az Európai Újraélesztési Társaság kezdeményezésére európai újraélesztési napot tartanak, melynek keretében “Restart a heart day” rendezvényt szervez az Európai Resuscitatios Társaság, immáron negyedik éve. A programhoz a Magyar Resuscitatios Társaság is csatlakozott “A kezed életet menthet” címmel.

Az országos rendezvény részeként Nagyszénáson 24 órás újraélesztés oktatást szerveznek október 15. délelőtt 10 óra és október 16. délelőtt 10 óra között, elméleti és gyakorlati feladatok egyaránt lesznek.

– Nagyon sok múlik azon, hogy mit teszünk váratlan helyzetekben a mentők kiérkezéséig, erre hívjuk fel az óvodások és az alsó tagozatosok figyelmét egy rajzverseny keretében, míg a felsősökét és a felnőttekét egy tudásszint-felmérő kérdőív során. Az óvodások körében szeretnénk egy kis videófilmet is készíteni arról, szerintük mit jelent az újraélesztés. Oktatjuk a hétvégén az alapszintű újraélesztést felnőtt, kisgyermek és csecsemő klinikai halála esetén, mindenkit a korosztályának megfelelően tanítunk – számolt be a részletekről a nagyszénási program rendezője, Patakiné Márkus Ágnes ERC CPR AED instruktor.

Megtudtuk, a félautomata defibrillátor használatát is bemutatják szimulátor segítségével, valamint oktatják a légúti idegentest eltávolítását egy speciális oktatási eszköz használatával és az eszméletlen beteg ellátását is.
– Ennek a témakörnek az oktatását már egészen kicsi korban el kell kezdeni, hogy a segítségnyújtás ténye időben rögződjön a gyerekekben. Az oktatási eszközöket, a felhasznált anyagokat, a gyerekek ajándékait, alkoholmentes innivalókat a dél-békési és helybéli szponzorok segítségével tudjuk biztosítani, mindannyian egy nagyon nemes és hasznos ügyet támogatnak – hangsúlyozta Patakiné Márkus Ágnes.

A szervezők célja, hogy az esemény által felhívják a figyelmet az egyre gyakrabban előforduló hirtelen szívhalál problémájára, valamint arra, ilyenkor hogyan kell cselekedni, milyen sorrendben, milyen gyorsan, hogy minél hatékonyabban tudjanak segíteni a laikusok is.

Magyarországon minden órában meghal valaki hirtelen szívhalál miatt, a keringésmegállás bárhol előfordulhat, mégis a legtöbb esetben a betegek otthonukban, hozzátartozóik előtt szenvedik el a szívmegállást, ugyanis sokan nem tudják, vagy nem merik elvégezni a hatékony újraélesztést. Ennek megszüntetése érdekében az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kampányt indított a Facebookon, céljuk, hogy minél többen megismerjék a laikus újraélesztés módszerét. A program együttműködő partnerei a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány és a Dél-Békés Mentőcsoport Katasztrófavédelmi Alapítvány.

14611102_1087448001351623_4332165404970173890_n

Szerző: Kiss Anna

Forrás: Likefestoon.hu