Egészség Hírek

Mit kell tudni az elektronikus cigarettáról?

Miközben a dohányzás lassan visszaszorul, a nikotin tartalmú elektronikus cigaretta egyre jobban terjed. Hívei szerint több mindenre használható: előmozdíthatja a leszokást, helyettesítheti a cigarettát vagy csak segítheti az ellazulást. A szakemberek ugyanakkor mást mondanak.

Egyre több e-cigarettát szorongató embert látni az utcákon, akik bármikor lelkesen érvelnek az új eszköz mellett. Szerintük az e-cigi sok mindenre használható: segít a leszokásban, helyettesíti a cigarettát és ellazít. Úgy vélik, hogy amíg a hagyományos cigaretták az egészségre káros vegyületek százait tartalmazzák, ebben „csupán” nikotin és vízpára van, ezért megszabadítja a használóit és a környezetüket is a szennyező, rákkeltő, infarktust és egyéb betegségeket okozó anyagoktól. De vajon ez tényleg így is van?

Hogyan is néz ki az e-cigaretta?

Az elektronikus cigaretták a kinézetük szerint több változatban is kaphatóak. A boltok, és web-áruházak polcain megtalálhatóak a hagyományos cigarettát színben és méretben is utánozó, többnyire egyszer használatos termékek, de a több tízezer forintos nagyobb méretű elektronikus készülékek is. Közös jellemzőjük egy patron és egy kazánnak nevezett tartály. Az e-cigi működéséhez használt folyadékok döntő többsége nikotintartalmú, de emellett aromásító és a porlasztást elősegítő adalékanyagot is tartalmaznak. Az e-cigarettákban található még egy fényforrás is, aminek több funkciója is lehet: világíthat a termék megszívásakor vagy piros szín esetén  a felizzó parazsat  utánozva erősíti a dohányzás illúzióját. Az e-cigarettán lehet még egy digitális kijelző is, amivel például az akkumulátor aktuális állapotát vagy a beállított feszültséget lehet leolvasni.

Az e-cigaretta valóban dohányzást visszaszorító csodálatos eszköz, vagy csak egy újabb manipuláció?

Az e-cigaretta sem csodaszer, hiszen a nikotint tartalma nem veszélytelen. Bár nincsen benne dohány, végső soron ez is csak egy káros szokás, ami függőséget tart fenn, káros anyagokat juttat használó szervezetébe és a környezetébe is.

Mivel a legtöbb e-cigarettát gyártó cég nem hozza nyilvánosságra a használó szervezetébe kerülő kémiai anyagok összetételét, a szakemberek részletes analitikai vizsgálatokkal igyekeztek meghatározni azt.

A nikotin önmagában is toxikus anyag. Felnőtteknek 40-60 mg, gyermekeknek már 6 mg nikotin véletlen lenyelése, bőrön keresztüli felszívódása is életveszélyes lehet. A nikotin a dohányfüggőség fenntartásán túl érelmeszesedést és a szívinfarktust is okozhat. Emellett szerepe játszhat daganatok kialakulásában és növekedésében és felelős lehet az áttétek képződéséért is. Várandós anyák esetében a nikotin károsítja a placentát és a magzatot is. A kismamák ezért fokozottan tartózkodjanak az e-cigaretta használatától is!

Az e-cigivel azonban a nikotin mellett számos más egészségkárosító anyag, (például propilén-glikol, nitrozaminok, nehézfémek, glicerin, akrolein) kerülhet a szervezetbe. Igaz, hogy ezeknek többsége alacsonyabb mennyiségben van jelen az e-cigarettában, csak a gyártók, forgalmazók azt felejtik el a terméken feltüntetni, hogy a rákkeltő anyagok esetében már a legkisebb mennyiség is súlyosan káros lehet.

A passzív dohányzáshoz hasonlóan, az e-cigaretta is károsíthatja mások egészségét. Mikor zárt légterű helyiségben használták, a szálló porban kimutatható volt a párájával a környezetbe jutó kémiai anyagok jelenléte. A kifejezetten rákkeltő szénhidrogének mennyisége pedig húsz százalékos emelkedést mutatott.

Tényleg segíthet az e-cigaretta a leszokásban?  

A mai napig nincs olyan, az e-cigaretta gyártóktól független tudományosan megalapozott vizsgálat, ami bizonyítaná, hogy az elektronikus cigaretta segít a leszokásban. Valójában a szervezetbe juttatott nikotinmennyiség fenntartja, és nem csökkenti a függőséget. Erős dohányosok esetén az e-cigaretta csökkentheti ugyan a naponta elszívott cigaretták számát, de a használója továbbra sem szokik le a nikotintartalmú eszköz alkalmazásáról.

Forrás: impactjournals.com

Hozzászólás

Hozzászólás