Nagy Mihály Vélemények

Mert nem lehet azokon segíteni, akik magukon nem akarnak!

 

 

Sajnos időm és energiám olyan korlátokat állítanak, amelyek miatt ritkán jut időm a testületi ülésekről készült beszámolók megírására. Kérem nézzék el ezt nekem! Hosszú idő után most mégis „tollat” ragadtam és próbálok tömören beszámolni az augusztusi testületi ülésről. Igyekszem csak azokat  a részeket kiemelni, amely Nagyszénás lakóközösségének nagy részét érinti, és kihagyom azokat a részeket amelyek személyes, személyeskedő részek lehetnek.

1. Tájékoztató a költségvetés első féléves végrehajtásáról

Itt szeretném jelezni előre, hogy nem nagyon volt az idén olyan hónap, amikor a nagyszénási Képviselőtestület ne módosította volna a költségvetést. Talán többen emlékeznek rá, hogy januárban még 18 milliós hiánnyal indult a költségvetés, ami februárra az újratervezésre eltűnt.

2018. január 23-án készült jegyzőkönyv Nagyszénás Képviselő-testületi üléséről

Persze a helyzetet már akkor próbálták olyan mondatokkal maszatolni, hogy 50-60 millió plusszal fordul át a költségvetésünk, igaz kötelezettséggel terhelten. Ami azt jelenti, hogy az a pénz, amit ki kell fizetnünk valamire (kötelezettséggel terhelt) az nem lehet a 2018-as gazdálkodásunk alapja, mert ki kell fizetni másra. De arra jó ez a mondat, hogy aki nem ért hozzá ettől megnyugszik és észre sem veszi, hogy egész évben azért módosítgatjuk a költségvetést, hogy betömjük azokat a lyukakat, amit februárban papíron eltüntetett a tervezés.

A másik fontos  indikátora a költségvetésnek az a 330 milliós ÁFA visszatérítés, amit a fürdő beruházás után kapott a település. Ha azt is megnézzük, jól látszik hogyan kopogat az évek alatt. De tudom, ha saját szavaimmal mondom el nem hinnék el nekem, ezért bemásolom a jegyzőkönyvet.

Nagyszénás Nagyközség 2018. augusztus 21-i Képviselő-testületi ülésén készült jegyzőkönyv

A válasz a kérdésre pedig ott van polgármester úr szavaiban, 130 millió marad a 330 millió forintból. 2-3 év alatt 200 millió forinttal lett kevesebb ez az összeg, szerintem nem kell hozzá matematikusnak lenni, hogy tudjuk mennyire stabil a költségvetésünk. Miután tudják, hogy a testületi ülésekről beszámolok, sőt be is másolok belőle, a mondandójukba mindig beépítik, hogy én mennyire nem értek a dolgokhoz, és mennyire el vagyok tévedve. Én senkit nem akarok meggyőzni, akiket jobban érdekel a település sorsa az a számokból is látni fogja miről beszélek.

2. 2018/2019. óvodai nevelési év indítása

Nagyszénás Nagyközség 2018. augusztus 21-i Képviselő-testületi ülésén készült   jegyzőkönyv

Lassan egy éve fárasszuk a különböző ötletekkel az óvodás korú gyerekek szüleit, ami bizonytalanságban tarja szegényeket. Arról persze nem beszél a testület, hogy mi volt az alapja az ötleteléseknek. Az a naivitás, (én arroganciának nevezném) hogy úgy is tudunk pályázati forráshoz jutni, hogy a testület többsége mindent meg tesz azért, hogy szembe menjen az országgyűlési képviselővel vagy a kormánnyal. Erre a naivitásra alapozva a kampányát ez a társaság megnyerte a 2014-es önkormányzati választást, de lássuk be, aki ért a politikához akkor is tudta, hogy 4 év stagnálás és szájkarate következik. A nagyobb baj az, hogy nem elégedtek meg a győzelemmel, nem próbáltak a helyzetből valami jót  kihozni, szándékosan politikai harcot indítottak az országgyűlési képviselő és a FIDESZ ellen. Szembe fordultak azokkal, akiket korábban maximálisan kiszolgáltak helyi szinten. De mint, minden ilyen szituációban azonnal megjelent a politikai ellenzék, hogy saját táborába terelje az eltévelyedőt. 4 év után már jól látszik, hogy Nagyszénáson a baloldali értékrend alapján zajlik a település vezetésének politizálása, és annyi eredményességgel is. A személyes sértettséghez megtalálták az ideológiai támaszt.

De száz szónak is egy a vége! Többször pályáztunk de egyszer sem nyertünk, mert láthatják önök is a település vezetésének semmi lobbi képessége nincs. Az iskola felújítása is csak azután nyert, hogy a KLIK-hez került az intézmény. Lehet itt maszatolni, mellébeszélni, ígérgetni, a tények akkor is tények maradnak, külső forrást ez a vezetés sosem tud az óvodára szerezni, mint ahogy a Művelődési Házra sem. Azt is saját erőből kell felújítani.

3. Óvodavezetői pályázatról döntés

Mielőtt belekezdek a történetbe itt fontos két dolgot elmondanom. Sajnos be kellett látnia a település vezetésének, hogy a média és a nyilvánosság olyan fegyver, amit nem nagyon tudnak uralni. Ezért próbálják  a jelentőségét elmaszatolni, „ott hazudnak”, „csak hangulatkeltésre jó”, stb. A másik, dolog, amit próbálnak bevetni, hogy személy szerint engem és Nagyszénás komplett ellenzékét próbálják hülyének, infantilisnak, és alkalmatlannak beállítani. A testületi ülésen egyre gyakrabban lehetett hallani, hogy én és a barátaim. A nyelvezet pedig egyre arrogánsabb, és mindig tartalmaz valami becsmérlő mondatot. Lassan választások, és valakinek egzisztenciális kérdés, hogy ki marad hatalmon Nagyszénáson.

Magáról a pályázatról, a megválasztás körülményeiről van véleményem, a testületin el is mondtam, de ragaszkodva a tömörséghez itt most nem fejteném ki. Ezért csak pár momentumot emelnék ki, a bevezetés után fogják érteni miről beszélek.

Nagyszénás Nagyközség 2018. augusztus 21-i Képviselő-testületi ülésén készült   jegyzőkönyv

Ami miatt bemásoltam az az utolsó előtti mondat, nem képviselő-testületi kompetencia egy közalkalmazott jogviszony megszüntetése. De lássuk mit mondott polgármester úr pár mondattal később az kinevezett óvodavezetőnek, a mihez tartást végett.

Nagyszénás Nagyközség 2018. augusztus 21-i Képviselő-testületi ülésén készült   jegyzőkönyv

Az intézményvezetőkkel együttesen végezzük a munkát. Önöknek is úgy tűnik, hogy rövid időn belül megcáfolta a saját állítását?

 

5. Pályázat benyújtása szociális tűzifára

Nagyszénás Nagyközség 2018. augusztus 21-i Képviselő-testületi ülésén készült   jegyzőkönyv

A tűzifa kérdése nem csak idén merült fel, évek óta volna rá lakossági igény, de eddig azzal az indokkal, hogy 5000 fő fölött van a település és nem jogosult rá, mindenkit elküldtek a hivatalból. Én már tavaly is felszólaltam emiatt, főleg, hogy több hivatalos adat szerint már akkor 5000 fő alatt járt a település, de még akkor megcáfoltak az állításomban.

KSH – Magyarország közigazgatási
helynévkönyve, 2017. január 1.

Aztán láss csodát a választások előtt egy évvel mégis 5000 fő alá csökkent a létszám a település vezetése szerint is. Persze ez csak téves következtetés a részemről és semmi köze a választásoknak ehhez, mondanák. Maga az igényelt mennyiség is magáért beszél, illetve az indoklás is jól mutatja, hogy mennyire nem akarnak ezzel a dologgal foglalkozni.

Nagyszénás Nagyközség 2018. augusztus 21-i Képviselő-testületi ülésén készült   jegyzőkönyv

Ebből a válaszból sem maradt ki a minősítésem és az arrogancia, a véleményem nem a település iránti elkötelezettséget tükrözi, stb. Ezeken a mondatokon én már csak mosolygok, olyan dolgot valósítanak meg most, amiért én már egy éve kampányolok és én nem vagyok elkötelezve a település iránt? Vicces!

Csak megkérdezném miért nincs szociális ingyen ebéd Nagyszénáson?

6. Háziorvosi praxis

Én sosem tagadtam, hogy szoktam egyeztetni álláspontok tekintetében a település jelenlegi ellenzékével. Ez viszont nem csak a FIDESZ-t, Gazdakört jelenti, annál sokkal több szervezetet és személyt takar. A polgármester úr őket hívja csak úgy gúnyosan, hogy a barátaim. Lelke rajta! Úgy gondolom amikor minősít, akkor közel 700 szavazót is minősít, akik rám szavaztak, hogy ott legyek a testületben. Amikor minősít, akkor azt az 1200 embert is minősíti, aki a FIDESZ-re szavazott áprilisban. De tudjuk, a jelenlegi vezetésnél jobban senki nem tudja, hogyan kell egy településnek működnie.

A testületi ülés előtt most is egyeztettem egy két kérdésben, és a Gazdakör vezetőjétől kaptam azt az ígéretet, hogy szívesen segít háziorvost találni, ha doktor úr visszavonul. Milyen választ kaptam erre? Nézzük:

Nagyszénás Nagyközség 2018. augusztus 21-i Képviselő-testületi ülésén készült   jegyzőkönyv

Sajnálom, hogy a teljes testületi ülés jegyzőkönyvét nem tudom megosztani önökkel, de kb. ugyan ez a stílus kísérte végig a teljes ülés időtartamát.

Szerintem ezek a mondatok már előrevetítik milyen kampány lesz önkormányzati választásokon, mert a kampány már elkezdődött a testületi üléseken az ellenfelek minősítésével.

7. Művelődési Ház felújítása:

Ennél a pontnál komoly szó csata bontakozott ki, de úgy gondolom a közösség szempontjából lényegtelelen kérdésekről ment a vita, én mégis azt kérem azoktól akiket jobban érdekel a téma, hogy olvassák el a jegyzőkönyvet, hogy ne tűnjön úgy csak kiragadok témákat. Sajnos valahol a tömörség oltárán fel kell áldozni a teljes anyag közlését. Igyekszem a közösség szempontjából fontos dolgokat kiemelni. Ilyen a Művelődési Ház felújításának indoklása is.

Nagyszénás Nagyközség 2018. augusztus 21-i Képviselő-testületi ülésén készült   jegyzőkönyv

Az iskolai beruházás sosem fájt a barátaimnak, legyen az bárki, akire gondol a polgármester úr. Sőt én inkább arról tudok, hogy többet lobbiztak a barátaim közül a beruházásért, mint maga a település vezetése.

Megint egy olyan bekezdés, amely jól rávilágít a település vezetésének mozgatórugójára. Azért kell az idén megcsinálni a Művelődési Ház felújítását, mert jövőre nem engedi a jogszabály 15 centiméternél vékonyabb szigetelő réteg felrakását. Tehát az idén még meg lehet csinálni sokkal vékonyabb réteggel és kis pénzből el lehet adni, mint nagy beruházást. Jó fotó téma választás előtt, de kit csapunk be, a vékony szigeteléssel? El lehetetleníti a költségvetésünket ha vastagabb a szigetelés? Ez most komoly? Felteszem a kérdést, ez a beruházás így kinek az érdekeit szolgálja? A közösségét, akik megérdemelnének egy rendesen vastag szigeteléssel, tartósan rendbe tett Művelődési Házat vagy azokét, aki profitálni szeretnének a beruházás politikai hasznából? Döntse el mindenki maga! A nagyszénási emberek megint kapnak valami porhintést, mint annyiszor, mert hát pályázati pénzt erre sem sikerült szerezni! Eszembe jut a szokásos mondat, amit a fürdővel kapcsolatosan szoktam hallani, kicsi, néha nem működik, de a miénk!

Szépen feléljük az ölünkbe hullott tartalékot is ebben a ciklusban, miközben a problémák zömét görgetjük magunk előtt megoldás nélkül. Úgy adja át ez a testület a következőnek a stafétát, hogy nincs megoldva az rekultiváció a régi szemét telepen, nem vesz hőt tőlünk a geotermikus beruházásból a Szociális Otthon, a 80 társasház és a kertészek se, miközben a pályázatban arra tettünk ígéretet, hogy 70 ezer köbméter gázt váltunk ki évente, a kút miatt évente többször leáll a fürdő, a vágóhídi focipályán nem történt meg a helyreállítás és sorolhatnám. Fogy a népesség, utcák ürülnek ki, elvándorolnak a fiatalok. De kik jönnek helyettük ide lakni? Az idén már ki tudja hányan Orosházára vitték be a gyermeküket iskolába, tanulni (többek között a polgármester úr is). Ekkora méretű települések már mind város körülöttünk. Ezeket a problémákat ki fogja megörökölni, kinek kell majd megoldani? A következő testületnek, ami több száz milliós kiadást fog eredményezni.

Véleményem szerint lobbi képesség és külső források nélkül a következő testület eleve bukásnak néz elébe. Amire ez a testületi többség eddig eltelt 4 évben nem volt képes, arra az elkövetkező négy évben sem lesz. Viszont azt látom nagyon kihívójuk sem lesz, mert senki nem akar ennyi nyűgöt és bajt magára vállalni, mások hibái és politikai túlélése miatt.

12 év alatt egy terv nem készült arról hogyan akarjuk a településen ezeket a folyamatokat megállítani. Mi az elképzelés a település jövőjét illetően. Kik a partnereink ebben vagy hol lobbiztunk idáig azért, hogy Nagyszénás is fejlődjön.  Itt egy a lényeg, a fű le legyen vágva a testületi tag háza előtt, a rokonoknak legyen munkahelyük, és minden hónapban megjöjjön a tiszteletdíj! Aki pedig ennél többet akar az hangulatkeltő, irigy, buta és lopni akar!!! Azt hiszik egyesek mekkora hősök ha kötekednek a kormánypárttal, pedig az csak jót mosolyog rajtunk, hisz így több jut a környező településeknek.

Be kell lássam én a korom, egészségem, tudásom miatt sem tudok egy magam  változtatni ezen, akik pedig tudnának tenni valamit, azok zöme már elköltözött, nem lakik itt. Mert nem lehet azokon segíteni, akik magukon nem akarnak!

Köszönöm a figyelmüket!

Szerző: Nagy Mihály