Gazdák

Egyes helyeken vontatott kelés és növényfejlődés várható

 

A Nyírségben és a Hajdúságban nagyon nagy a szárazság: 100 mm-nél is több csapadék hiányzik a talajból. Várhatóan szombaton érkezik majd egy markáns hidegfront, mely meghozza az őszi időjárást, de csak a hőmérsékletben, csapadékban nem – áll az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Az elmúlt egy hét során jelentősebb csapadék nem hullott az országban, csak pénteken és szombaton fordultak elő elszórt záporok (jellemzően 5 mm alatti mennyiséggel), elsősorban a Dunántúlon és az északkeleti országrészben, ugyanakkor az ország területének nagyobb része teljesen szárazon maradt. A talaj nedvességtartalma a szeptember eleji csapadékeloszlásnak megfelelően a Dunántúlon nedves, ezzel szemben például a Nyírségben és a Hajdúságban nagyon nagy a szárazság: 100 mm-nél is több csapadék hiányzik a talajból. A hőmérséklet késő nyáriasan alakult, a maximumok pénteken országszerte 30 Celsius-fok körül álltak be, majd a szombatra átvonult gyenge hidegfront pár fokos lehűlést hozott.

Rohamosan rövidülnek a nappalok és hosszabbak az éjszakák, erősebb az éjszakai lehűlés, így a front utáni légtömegben vasárnap és hétfő reggelre már sokfelé jelentek meg 10 fok alatti minimum-hőmérsékletek.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 1600 és 1850 foknap között járnak az országban. A legmagasabb értékek a Tisza alsó szakaszának környékén vannak, míg a legalacsonyabbak (a magasabb területeket leszámítva) az északi és a nyugati határszélen. Az értékek rekordközeliek, már bőven elegendő hőmennyiség gyűlt össze a kukorica beéréséhez. A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából két-három héttel előrébb járnak a fenológiai fázisok és az érési folyamatok szinte minden növényünknél.

A napraforgó és a kukorica beérett, az aratása folyamatban van. A száraz idő hatására a kukoricaszemeknek egyre ideálisabb a nedvességtartalma. Ez a kedvező folyamat a héten is folytatódni fog egészen péntekig, a szárítási költségek (ahol szükség lesz rá), alacsonyabban fognak alakulni. A korai betakarítás miatt elegendő idő lesz az őszi vetések előkészítésére és elvégzésére. A kikelt repce számára a legtöbb helyen elegendő nedvesség áll a rendelkezésére a talajban, így jól fejlődhet, de a Nyírségben és a Hajdúságban a száraz talajban vontatott kelés és növényfejlődés várható.

A folytatásban péntekig marad a késő nyári, száraz idő: a hőmérséklet emelkedik, a hét közepén már országszerte 30 fok közeli maximumok várhatók. Előreláthatóan szombaton érkezik egy markáns hidegfront, amellyel beköszönt az őszi időjárás. A hőmérséklet vasárnapra jelentősen visszaesik, már csak 20 fok körüli napi csúcsértékek várhatók. A fronttal eső is érkezik, ennek mennyisége azonban viszonylag kevésnek ígérkezik, jellemzően 10 mm alatti csapadékösszeg valószínű. A front gyors átvonulása után valószínűleg ismét száraz időszak következik. Az egyre hosszabbodó éjszakákon sokfelé erős harmatra lehet számítani. Komolyabb szelet majd csak a hét végi front hoz, egyébként nagyrészt mérsékelt, időnként élénk légmozgásra számíthatunk.

További részletek itt.

(forrás: NAK; OMSZ)