Nagy Mihály Vélemények

Falugyűlés

Tisztelt Nagyszénásiak!

Eltelt egy hónap, túl vagyunk a februári testületei ülésen és az éves falugyűlésen is. A türelmetlenektől elnézést kérek, de úgy gondoltam összevárom ezt a két eseményt és együtt osztom meg Önökkel a történteket.

Ha a januári ülést az arrogancia és érzéketlenség jellemezte, akkor a februári testületi ülés a maszatolásról és a dolgok szándékos összekeveréséről szólt.

Testületi ülés

Költségvetés

Kezdem a legrövidebb résszel a településünk költségvetésének elfogadásával. Januári írásomban ezt a részt bővebben kifejtette, most csak azokat a részeket ismertetném ami januárban kimaradt. Januárban még mínusz 53,9 millió forint volt a település 2017-es költségvetése, de mivel a kormány nem fogad el olyan költségvetést, amelyre bevételi oldalon nincs meg a fedezet, így azt a végleges elfogadásig át kell dolgozni, hogy a kiadás és bevétel arányba legyen.  Egy 53,9 millió forintos mínuszt szerintem, kiadási oldalon egy komolyabb megszorítással lehetne megoldani, de nem vettem ilyet észre az átdolgozásban, nekem ez az átdolgozás úgy tűnik csak játék a számokkal. Inkább plusz kiadásokat láttam a tavalyi évhez képest, de a lényeg, a januári mínusz eltűnt a költségvetésből. A Nagyszénás Se egy millió forinttal több önkormányzati támogatást kap, mint 2016-ban. Itt viszont hallottam egy olyan pletykát, hogy megszűnik a kisfocisták számára az ingyenes községi busz biztosítása, a buszt most már a Nagyszénás SE is pénzért kapja meg.  Itt szándékosan emeltem ki a Nagyszénás SE szót, mert remélem, nem a szülőknek kell megoldani a gyerekek eljuttatását a meccsekre, hanem a megemelt összegből erre is fog jutni.

Forrás: Nagyszénás Nagyközség Képviselőtestületi ülés anyaga

A másik fontos mondat a kiemelésben a 7,400 eFt támogatásemelés az NTP Kft-nek. Ugye januárban rákérdeztem, hogy az alpolgármester asszony férjének a fizetése mennyibe kerül az adófizetőknek, hiszen az NTP Kft élén most két vezető beosztású ember van. Akkor azt a választ kaptam, hogy belső átszervezéssel oldották meg, plusz kiadással nem járt az önkormányzatnak. Ahogy lenni szokott, mondtak valamit a kérdésemre, hogy gyorsan le tudják zárni a témát. De sehogy nem jött ki matematikailag az egyenlet, ugyanis 3 fő dolgozik a tavalyi 2 fő helyén. Ingyen meg nem csinálja senki. Értesüléseim szerint az alpolgármester asszony férje megkapta az NTP Kft. korábbi ügyvezetőjének a fizetését, ami tudtommal bruttó 250 ezer forint, ez közel 3.705 ezer forint bérköltséget jelent évente.  Kineveztünk egy ügyvezetőt is, ha jól emlékszem bruttó 375 ezer forint fizetéssel, ami éves szinten megközelítőleg  5.557.000 Ft bérköltséget jelent. Biztos kapok hideget, meleget majd a fizetések ismertetéséért, a szokásos retorikával, hogy az NTP Kft önállóan működik, és a vezetők fizetéséhez senkinek semmi köze, de úgy gondolom addig, még  az önkormányzat, tehát az adófizetők támogatásából működik, joguk van tudni az embereknek mire is költik el a befizetett adóforintjukat.   Csak erre  a két emberre  kifizetünk több, mint 9 millió forintot. Mivel így megüresedett a település sofőri állás, még egy sofőrt is felvettünk, mert azt a feladatot is el kell látni. Nagyszénáson az átszervezés nem megtakarítással, hanem többletkiadással járt 2017-ben.

Ezek után kicsit érdekesnek, és ironikusnak tartom azt a kommunikációt a polgármester úr szájából, amit a falugyűlésen mondott, hogy az óvodai telephely átszervezéssel, amelynek lehetnek áldozatai, spórolni tud a település.

Igazából a költségvetés többi része számomra érdekességgel nem szolgált. Talán az előterjesztés utolsó bekezdésében szereplő mondatot emelném még ki.

Forrás: Nagyszénás Nagyközség Képviselőtestületi ülés anyaga

„Pénz maradványunk összege magas, viszont jórészt feladattal terhelt.” – Igen ez azt jelenti! Van pénzmaradványunk, aminek meg is van a helye, mire kell elkölteni.  Olyan van ami igazából nincs.

Startmunka program

Nagy érdeklődéssel olvastam a beszámolót, mert számomra nagyon sok érdekes információval szolgált, amely elgondolkoztatott. Az én tisztem most csak a tájékoztatás, döntsék el Önök, látszik-e a településen a program nyújtotta támogatás, jó gazdái vagyunk-e a Munkaügyi Központ közfoglalkoztatási programjának.

Nem mondanám, hogy sok beruházás lett volna 2016-ban, a kerékpártároló, és a panelok előtt a térburkolás, mint az testületi anyagból kiderült számomra azt is a Munkaügyi Központ támogatta. Köszönjük!

Forrás: Nagyszénás Nagyközség Képviselőtestületi ülés anyaga

De nézzük tovább mit is tartalmazott a 2016. évi startmunka program beszámolója.

Forrás: Nagyszénás Nagyközség Képviselőtestületi ülés anyaga

20 fő segédmunkás, 1 fő adminisztrátor volt foglalkoztatva az önkormányzati utak karbantartására és a lakosságtól azt a panaszt hallottam egész télen, hogy csúsznak az utak, amikor olvadni kezdett, meg felhúzott lábbal lehetett biciklizni a kerékpárutakon. Balesetmegelőzés?

Forrás: Nagyszénás Nagyközség Képviselőtestületi ülés anyaga

Ezen a programon felül még működött nálunk a startmunka program keretében az útőr program, amelynek keretében a 20 főn felül még 5 főt alkalmaztunk az alábbi feladatokra.

Forrás: Nagyszénás Nagyközség Képviselőtestületi ülés anyaga

A huszonöt fő 2016 márciusától 2017 februárjáig, plusz a hosszú időtartamú közfoglalkoztatásban résztvevők voltak foglalkoztatva, de sajnos én nem nagyon vettem észre az utcákon. De még mielőtt kiforgatnák a szavaim, nem a közfoglalkoztatással és az abban dolgozókkal van a bajom! Nem is becsülöm le a munkájukat, csak nem látok látványos javulást a közutak, és a kerékpárutak állapotában.

Januárban a síkosítás-mentesítésre kérdeztem rá, most arra miért nincs mód és lehetőség, hogy a kerékpár utakról elvezessük a vizet vízelvezető árokkal és a hibákat kijavítsuk rajtuk. Egyszerű és tömör választ kaptam, nem lehet megoldani.

Tanácsháza udvar

A startmunka létszámait látva jogosan merült fel a kérdés bennem, hogy a régi Tanács Háza udvarát miért nem lehet rendbe tenni, gazdátlan gazos, lomos a falu közepén. Lehetett volna az is egy közfeladat.  Egyik képviselőtársam válaszolt erre a kérdésemre, aki azt mondta. Mivel nem nyernek a beadott pályázatok, sok mindent nem tudnak megvalósítani. Ilyenkor gondolkozom el azon, hogy milyen nehéz időszakot élhetünk ha már kaszára, kapára is pályázni kell.

Iskolai fűtés

Ismertettem a testület tagjaival az ÁNTSZ tájékoztatását arról, hogy az iskolai ellenőrzéskor milyen hőmérsékletet mértek az épületben, és rákérdeztem, miért egy hatóságnak kellett megoldani megint egy helyi problémát. Erre a kérdésemre ismét ugyan az a képviselőtársam válaszolt. Az alábbiakat: Nagy Mihály félre vezeti a lakosságot, mert nem az iskolában mértek hideget, hanem a tornateremben, meg a folyosón. Szóval értik? Mert a tornaterem, meg a folyosó nem az iskola része, ott nem tartózkodnak gyerekek. Ezt inkább nem is kommentálnám!

Röviden ennyi történ a testületi ülésen és most áttérnék a Falugyűlésre.

Falugyűlés

Előzményként pár szóban megemlíteném, hogy körülbelül 60 fő volt kíváncsi a település első emberének beszámolójára a falugyűlésen, akik megjelentek, azok zöme is az ő szimpatizánsa volt. De ezt tekintsék csak magán megjegyzésnek.

Most nagyon a részletekre nem térnék ki, hiszen a létszámból azt a következtetést vontam le, hogy a település lakóit annyira nem is érdekli a falugyűlés, és az ott hallottak.

Ezért a lényeg röviden:

Minden nagyon szép, minden nagyon jó. Rengeteg a megtakarításunk, 2017-ben felújítjuk az óvodát, iskolát, stb. Kár, hogy ez 3 éve ismétlődő ígéret. A falugyűlés ismét a polgármester úr tájékoztatásáról szólt elsősorban, a képviselőtársaimnak nem volt mit mondani a választóiknak.

Óvoda

Olyan rémhír terjed el, hogy bezárják az egyik óvodát. Ez nem így van, mert Nagyszénáson nincs két óvoda csak egy, és annak van két telephelye. Mivel kevés a gyerek fejlesztés címén összevonhatják a telephelyeket. Ez a két óvoda vagy telephelyes játék a szavakkal című bevezető, szerintem csak a lényeg elmaszatolására irányult. A lényeg pedig az, hogy ez létszámleépítést is jelenhet, de spórol vele a település. – Volna, hol! Lásd NTP Kft. De hát vannak egyenlőbbek az egyenlők között.

Szeretlek Nagyszénás

Új ellenség van a községünkben a polgármester úr szerint. Ez pedig a Szeretlek Nagyszénás oldal, sajnos ez az oldal teret enged azon véleményeknek is, amely nem szimpatikus a község vezetésének. – Gondolom sejtik, hogy elsősorban pont az ilyen írásaim miatt, próbálják ellenségnek kikiáltani az oldalt. Az emberek szemét és fülét szeretnék az ellenőrzött információk felé vezetni, de mivel az ember úgy van kitalálva, hogy érdeklik a hírek, vélemények, igen sokan látogatják az oldalt. Írásaimnak is 400-800 között szokott lenni az olvasóinak a száma. Na ez a baj! Ezért kell gyorsan ellenségnek kikiáltani ezt az oldalt és besározni mindennel, amivel csak lehet. A Szeretlek Nagyszénás szerintem egy rendszer tünete, arra az egysíkú, semmitmondó, a lényeget elhallgató kommunikációra adott válasz, amellyel a Nagyszénás Újságban találkozni lehet. A demokrácia része a szólásszabadság, és a szabad véleménynyilvánítás, az én munkám része pedig a tájékoztatás. Felnőttként kellene kezelni az embereket, tájékoztatni őket elmondani a véleményünket és majd ők eldönti, ki véleményét hiszi el, kinek van igaza.

Megjelent a Szeretlek Nagyszénáson valami krumpli leveses cikk, amely külön meg lett említve káros irományként. – Olvastam. Egy gondolatfuttatás volt szerintem konkrétumok nélkül. Meg ilyenre mondják, hogy akinek nem inge nem veszi magára. Szerintem beletalálhatott az írás valamibe, mert külön ki lett emelve.

Kőhalom

Megkérdeztem mi lett azzal a kőmennyiséggel, amelyet a szennyvíz-beruházásnál az aszfaltozás előtt kiszedtek. Biztos emlékeznek rá, milyen kővel volt feltöltve az aszfaltút kivágott része, amíg le nem aszfaltozták, fehér murvakővel. Ezt kiszedték és a polgármester úr birtokán lerakták, ott állt évekig. Nem kis mennyiség volt, és szerintem tökéletesen alkalmas lett volna több, még le nem aszfaltozott utca, parkoló feltöltésére, a kátyúk eltüntetésére.  Persze itt is ment egy kis maszatolás, hogy ne tudja a hallgatóság mire is kérdeztem rá, a vágóhídi pálya betonzúzaléka lett gyorsan összemosva ezzel a kőmennyiséggel. De mi is lett a kőhalommal?

Tudják mi volt a válasz? Neki adta egy vállalkozónak! Megint a magánérdek volt fontosabb nem a közérdek! Az a baj, hogy ez a község tulajdona volt, és a közösséget kellett volna, szolgálnia, gazdagítania. Testületi felhatalmazása biztos nem is volt rá.

Közfoglalkoztatottak a birtokon

Ami még kiderült a falugyűlésen, hogy az NTP Kft. közfoglalkoztatottjai a polgármester úr  birtokán dolgoznak, épületet bontanak. – Ugye nincs más munka a faluban, „rendben” van a Tanácsháza udvara is, csak munkát kell adni az NTP Kft-nek.  Polgármester úr szerint ez törvényes, hiszen kifogja fizetni a bontás költségét. Azt is tudja, hogy ki fogom tenni az internetre, ezért előre elmondja, hogy törvényes, amit csinál, velem van a baj, ha ebbe is bele kötök. Lehet, hogy törvényes kedves polgármester úr, de nem etikus! Szerintem a közmunkásoknak volna elég közfeladata ebben a faluban, amit lássuk be, valamiért nem tudnak ellátni.

A hallgatóság pedig mindent megtapsolt, mindennel egyetértett, amit a polgármester úr mondott, majd elégedetten hazament, megnyugodva, hogy minden rendben van itt, csak Nagy Mihály kavar.

Szerző: Nagy Mihály