Patrióta Vélemények

Politikai prostitúció

Régóta bánt engem egy gondolat, tátva maradt a szám és úgy ki száradt, nyelni sem tudok már egy jó ízűt attól, amit látok kis településemen. Sokáig kerestem a jó szót, arra a döbbenetre, amitől tátva maradt, a szembesülésre azzal, hogy milyen kaméleon természetűek is tudnak lenni egyes emberek, ha a saját sorsukról van szó. De nagy sokára megtaláltam ezt a szót, így hála a Jó Istennek, nem nekem kellett megalkotnom a legkifejezőbb fogalmat erre az állapotra, ezekre az emberekre. Ez a szó pedig a politikai prostitúció! De, hogy értsék miről is akarok beszélni, messzebbről kezdem a mondandómat.

A demokrácia alapja a szólás, a vélemény szabadsága, így van ez Magyarországon is mióta demokráciának hívjuk a társadalmi berendezkedésünket, helye van a politikában a JOBBIK-nak, a DK-nak, MSZP-nek, és a véleményüket sokan szívesen meg is osztják a Facebookon, amikor a rendszert kritizálják. Mi a helyzet eközben Nagyszénáson? Itt is lehet szidni a rendszert, de csak a FIDESZ-t, meg az országos politikát, de a helyi viszonyokat NEM, azonnal nekiesnek annak az embernek, aki helyben kritizálni mer, aki nem hajlandó Bólogató János lenni, vagy báb egy bábszínházban. A szidalmak minden sorát zúdítják a kritikusabb emberekre, van olyan falubeli is, aki a kritizáló megverésére bíztat (ezért akár fel is lehetne jelenteni, de erre most nem térnék ki). Persze ők”politika semlegesen” küldik el a másikat melegebb égtájra, és „válogatott” szavakkal kötnek bele az ember jelenébe, múltjába. Pont azok, persze, akiknek nem igazán makulátlan a múltja, látja meg a másikban a szálkát! Politikamentesek? A „lónak az ötödik lábát”, úgy szidják a FIDESZ-t, meg a politikusait, mint ha minden döntésükkel személyesen őket támadta volna meg. Csak elfelejtik, hogy ahogy ők mindent tudnak a másikról, róluk is mindent lehet tudni, ki honnan jött és mi volt előző életében. Egyik hangoskodónak sincs sem erkölcsi, sem életviteli, alapja arra, hogy másokat megszóljon, másokat elítéljen, vagy saját magánál rosszabb embernek tartson, a kommentek stílusa után meg pláne! Még csak nem is olyan gondolatok törnek elő ezekből a falunkat, és a berendezkedést nagyon védő emberekből, amelyek mások számára értékesek lehetnek, vagy fontos volna megosztani. Biztos olvasták már a bejegyzéseiket, hány türelmes érvelést láttak? Egyet, sem. Azért fontos számukra mindig, hogy ki írta a bejegyzést, a kritikát, mert nem is figyelnek a mondandóra, csak arra ki írta, és hogy lehetne lejáratni ezt a, hülyét. Nincsenek érvek, az ő érvük csupán az üres frázisok a közhelyek puffogtatása, a szidás. Akinek nem tetszik, el lehet menni! Ugye ismerős ez a mondat? A nagy ideológusuk Gyurcsány Ferenctől tanulták. Ezzel pedig minden tartalmi elemét kimerítettem a gondolataiknak. De hogy jutottunk ide, miért viselkednek így egyes emberek, miért fél sok ember elmondani a véleményét, a nevét adni a gondolatai mögé ha az kritikusabb, ezek miatt a „partizánok” miatt?

Menjünk messzebb kicsit, hogy lássuk az összefüggéseket, kik is ezek az emberek, honnan ered ez a mentalitás Nagyszénáson.

Igen! Ezekben az emberekben a közös pont a szocializmus, a Rákosi-korszak, a Kádár-korszak, ők ott szocializálódtak, ott tanulták a politizálást, a vélemény nyilvánítást, a vélemények elfogadását, minden reflexükből ez köszön vissza. Vannak ők a jók, és vannak a rendszer ellenségei, a büdös „imperialisták”, akik ellen meg kell védeni a helyi rendszert, nehogy Nagyszénáson is felüsse a fejét. Most Nagy Mihály, a FIDESZ az ellenség, de bárki azzá válhat, ha szólni mer! Zéró toleranciával viszonyulnak mindenkihez, aki nem vallja a számukra szent, marxizmus-leninizmust, persze „politika semlegesen”.

Kedves elvtársak és elvtársnők, kilóg a lóláb, sőt szaga is van már!

Jó a kérdés, hol voltak eddig?

Eddig is itt voltak közöttünk, még csak csendben sem voltak, hangos volt tőluk az utca mindig is, egy dolog nem volt régen, Facebook, vagy akkor még nem tudták kezelni. A másik ok, pedig az, hogy hosszú kommunista irányítás után egyszer csak nem az ő embereik nyertek a választásokon. Ez igen rosszul esett nekik, de miután a polgármester kiábrándult a polgári értékrendből, és átállt közéjük, úgy érzik újra visszaállt a világ helyes rendje Nagyszénáson. Az ő kis világuk rendje, amelyet tűzzel, vassal védeni kell! Ezért nincs helye más gondolatoknak a faluban, ezért nem lehet kritizálni, mert vissza állt a régi rend, ismét az ő embereik ülnek ott. Az se baj, ha nem nyerünk pályázatokon, ha mindenkivel haragban vagyunk, ha a fiataljaink elvándorolnak, ha lassan nem házak, utcák ürülnek ki. Jól van ez így, ők így szeretik Nagyszénást, így mindenkinek ezt kell szeretni! Ellenvélemény nem lehet, nem is értik ha valaki nincs az ő véleményükön, az biztos rosszindulatú bolond.

Nagyon jót tudok mosolyogni azokon a naiv? Dehogy naiv! Számomra parasztvakító mondaton, amikor azt hallom emberektől, hogy milyen jók a helyi bálok, mert politikamentesek. Hát persze, jobboldali politikától biztosan mentesek! Igen csak újra kell értelmezni Nagyszénáson a bálozókról készült képek alapján, a polgári szó jelentését, vagy a szegfű bál fogalmát! De jól látszik, hogyan születik a „polgár” Nagyszénáson. Mire jók a bálok? El kell adni a nagyszénásiaknak új köntösbe bújt elvtársakat, segíteni kell az embereknek, hogy tudjanak örülni ennek a szép új világnak, és persze ne vegyék észre közben mi zajlik a színfalak mögött, valójában kinek is áll a világ, újra. Ha valaki olvasott a KGB-ről szóló könyvet, akkor jól tudja hogyan kell kihasználni az emberek gyengeségeit, hogyan kell manipulálni őket, ne vegyék észre, hogy a többség csak tömegnek kell, az itt minden a legnagyobb rendben című mosolygós propagandához.

Sajnálom, de én sem fogom aláírni az irományom, mert nem az a lényeg kiírta, hanem az, amit mondok! Rajtam és a családomon senki ne csámcsogjon habos szájjal az elvtársak közül! Köszönöm a megértésüket!