Nagy Mihály Vélemények

Áprilisi testületi ülés

 

Tisztelt Nagyszénásiak!

Az áprilisi testületi ülésről szeretném Önöket tájékoztatni, röviden, tömören és igyekezve tárgyilagos maradni.

Elég hosszúra sikeredtek a korábbi beszámolóim a testületi ülésekről, illetve több napirendet is érintettem bennük. Áprilisban 9 napirendi pont volt ugyan, de témáját tekintve a 9. napirend lehet az, amely a közvélemény érdeklődését felkeltheti. Beszámolómban így a legutolsó napirendi ponthoz ugornék egyből.

Ingatlanértékesítésről döntés – avagy a Nagyszénási Sukoró ügy

Lássuk az előterjesztést:

Forrás: Nagyszénás Képviselőtestületi ülésének írásos anyaga

Az előterjesztésben szereplő nagyszénási vállalkozás, és magánszemély nevét és adatait kitakartam adatvédelmi okok miatt, illetve azért mert írásomban a jogi skandalumra szeretnék rávilágítani, illetve az önkormányzat és vezetőjének néhol már nevetséges kommunikációjára. Véleményem szerint ebben az ügyben is az önkormányzat a felelős és hibás nem pedig a vállalkozások.

Az első rész szerint tehát van egy nagyszénási vállalkozás, amelyik szeretné megvásárolni a piactér egy területét (71 m2), ez a terület 35/3 helyrajzi számon szerepel az ingatlan nyilvántartásban.

Hétköznapi szénási embernek ez így nem mond semmit, hiszen nem ismeri az előzményeket és nem tudja milyen területről is van szó igazából. De jól látják, az előterjesztésből sem lehet sok információt megtudni, nem tartalmazza az előterjesztés a szükséges helyszínrajzot, az ingatlan nyilvántartásból lekért kivonatot, nem derül ki az előterjesztésből mennyiért is akarjuk eladni, a Károlyi utcai ingatlant kinek és milyen célból akarjuk értékesíteni, ő mit szeretne csinálni a területtel. (Mi van ha ő ott olyan tevékenységet akar folytatni amely nem egyezik a településrendezési tervel, zavarja a szomszédokat, stb.) Semmi komolyabb információ!  Mégis oda van biggyesztve a végére a határozati javaslat, hogy úgy döntött a testület, értékesíti a két területet. Jogvégzett ismerőseimnek megmutattam ezt az előterjesztést és jót mosolyogtak rajta, azt a véleményt kaptam tőlük, hogy ez az előterjesztés egy fércmunka, erre az előterjesztésre nem lehet felelősségteljes döntést hozni. Becsületes, felelősségteljesen gondolkodó ember ennyi információk után nem hoz döntést. Felteszem a kérdést Ön eladná a házát úgy, hogy nem tudja ki veszi meg, mennyiért és minek kell neki? Elárulom, kedden a képviselőtársaim szó és kérdés nélkül megszavazták mindkét ingatlan értékesítését.

De lássuk a részleteket, ugyanis ezzel a piactéri ingatlannak nem csak ennyi a baj.

Már 2014. április 29-én érkezett erre a területre vételi ajánlat, ugyan is ez a terület a piactéri italkimérő földterülete, 2014. május 9-i testületi ülésen már meg is szavazták a képviselőtársaim az értékesítését. Én már akkor sem szavaztam meg, mert nem tartom helyesnek, hogy Nagyszénás valamikori főterét eladogassuk vállalkozásoknak, ugyanis, ha később felszeretnénk újítani a piacteret, akkor az ott tulajdonjoggal rendelkező személyek hozzájárulása is kelleni fog majd. Ha a felújítással kár éri őket még kártérítéssel is tartoznánk nekik. Tehát szerintem megkötnénk az értékesítéssel a saját kezünket, és a későbbi testületek kezét, egy kis előrelátással ezt megelőzhetnénk.

Előzmények:

 

Forrás: Nagyszénás Képviselőtestületi ülésének írásos anyaga 2014 május

Most sem, akkor sem ért semmit a szavam, eladták vagyis eladták volna, ha nem megyünk be akkor, két képviselőtársammal a Földhivatalhoz és nem nézünk utána ennek a területnek. Kiderült, hogy a terület az önkormányzaté.  Igen ám, de az italkimérő után egy vállalkozás bérleti díjat szedett, és szed azóta is az italkimérő bérlőjétől. Ha az önkormányzaté a földterület akkor, hogy lehet más tulajdona az italkimérő. Megkértem egy jogász ismerősömet segítsen ebben. A válasza a következő volt:

„A földterület és a rajta lévő épület általános szabálya, hogy épület tulajdonjoga a földtulajdonost illeti meg.  Abban az esetben ha  az építkező az építkezés céljából a telektulajdonostól földhasználati jogot kap a földterületre, vagy annak meghatározott részére. A földhasználati jog az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető. Külön megállapodást is köthet a földtulajdonos és az építtető az épületre vonatkozóan, de ezt az ingatlan nyilvántartásban szerepeltetni kell.”

De semmi más nem szerepelt a területre vonatkozóan 2014-ben csak az, hogy a terület tulajdonosa Nagyszénás Nagyközség Önkormányzata.

2014 májusi testületi ülésen azután kerekedett ebből egy kis vita is, amelyből most idéznék, hogy értsék mióta vajúdunk ezen a piactéri területen.

Forrás: Nagyszénás Képviselőtestületi ülésének írásos anyaga 2014 május

Ami még 2014-ben érdekes volt a történetben, hogy akkor a területet az italkimérőt bérlő személynek akarták eladni, aki szerette volna felújítani az épületet, nem pedig az ÁFÉSZ jogutódjának. Mi lett belőle? Vicc! A vita után az italkimérő alatti területet így nem merték eladni, hanem kirajzoltak előtte egy ugyanakkora területet és azt adták el a bérlőnek. „Nesze neked, fog meg jól!” Ezt újítsd fel.

Forrás: Nagyszénás Képviselőtestületi ülésének írásos anyaga 2014 május

2014-ben úgy nyilatkozott a polgármester úr, hogy az ügy tisztázására folyik az információgyűjtés. De elárulom, semmi nem történt, azóta sem. Illetve annyi, hogy 2016-ban nyomozás indult ismeretlen tettes ellen, a piactéri terület ügyében hűtlen kezelés miatt. Tudomásom szerint a nyomozás jelenleg is tart, az ügy nincs lezárva. A terület, azóta sem lett rendezve és az ÁFÉSZ jogutódja, azóta is bérleti díjat szed az italkimérő után, én azóta sem láttam sem az önkormányzat részéről, sem a jogutód részéről bármiféle megállapodást felmutatva ennek a helyzetnek a tisztázására.

2017 április:

Ilyen előzmények után került a testület elé ez az előterjesztés 2017 áprilisában, hogy az ÁFÉSZ jogutódja szeretné megvásárolni a területet. Nem tudom, csak feltételezem, hogy a rendőrségi nyomozás miatt lett fontos az adásvétel ismét, illetve a terület jogi tisztázása. De feltennék pár kérdést 3 évvel az ügy kirobbanása után.

  • Továbbra sem derült ki számomra kinek volt joga eddig bérleti díjat szedni az italkimérő után, ha Nagyszénás Önkormányzata volt csak bejegyezve az elmúlt 27 évben tulajdonosként a területre az ingatlan nyilvántartásban?
  • Az önkormányzatnak és vezetőjének miért nem állt érdekében 3 évig ezt az ügyet jogszerűen tisztába tenni?
  • Ha az önkormányzatot illette volna a bérleti díj, (amely ügyben folyik a rendőrségi nyomozás!) akkor kit terhel a felelősség az ügyben, hogy nem rendezte ezt a skandalumot 24 illetve az elmúlt 3 évben sem?
  • Ha most eladjuk a területet, akkor lemondunk a visszamenőleges igényünkről is, a bérleti díjat illetően?
  • Ez az összeg hány játszótérre lenne elegendő a fürdőben?
  • Az adásvétellel magára vállalja a jelenlegi testület az ügy jogi felelősségét?

Én kértem az adásvétel elnapolását a rendőrségi ügy lezárásáig, a jogi anomália tisztázásáig, persze leszavaztak, hirtelen sürgős lett a terület eladása, talán a később még jól jöhet valakinek vagy valakiknek, ha elmondhatják már megoldották a kérdést, enyhítő körülmény lehet.

A 2014-es és a mostani testületi ülés is jól mutatja, hogyan működik a Nagyszénáson a testület, hogyan tud saját maga állításaival szembe menni a polgármester úr. Az előterjesztés ugyan olyan komolytalan, mint az a döntés, amivel megszavazták a területek eladását értékesítési ár, és egyéb fontos információk nélkül. De 2017-ben ilyen a helyi demokrácia Nagyszénáson, meg van a többség a testületben, azt csinálhatnak, amit csak akarnak. Jól el lehet „politizálni” a fásult, érdektelen emberek között.  Sajnos nem érdekli az emberek zömét mi zajlik a kerítésén kívül, sokan így szeretik Nagyszénást!

Ezt csak azért jegyeztem meg, mert biztosan emlékeznek a 2014-es választási szlogenre hányan felírták az internetre, hogy én így szeretem Nagyszénást, meg úgy, amit én akkor úgy fordítottam le, szeressd azt, amit kaptál, ne akarj többet!

Az emberek úgy sem emlékeznek 2014-re, meg azt sem tudják mi zajlik a piactér körül, kidől-e vagy bedől-e, lehet-e majd felújításra pályázni vagy sem, ki mit vesz meg, ki a felelős megint ezért. Számomra a tanúsága az ügynek, hogy: – Egy fecske nem csinál nyarat, illetve Nagyszénáson könnyen lehet önkormányzati földterületet venni, akinek van ilyen terve, ne habozzon!

Szerző:Nagy Mihály