Hírek PILOT Program Szociális Szövetkezet

Öngondoskodás és munkahelyteremtés

Nagyon sokan szkeptikusak voltak a településen, a Kitörés a háztáji gazdaságok irányába pilot program induláskor, miután a helyi önkormányzat nem támogatta a program elindulását, a Pusztaottlakai Önkormányzat segítségével valósult meg. Több aggodalomnak csomagolt politikai támadás is érte a közfoglalkoztatásnak ezt a kísérleti formáját, pletykák is lábra keltek, de 2016 novemberében, lassan 2 évvel az indulást követően, azt látjuk, a program zavartalanul és sikeresen működik Nagyszénáson. A Pusztaottlakai Önkormányzat igyekszik a távolság ellenére is mindenben segíteni a nagyszénásiakat, a programban résztvevők pedig jó gazdái a rábízott értékeknek. A program sikerességét jól mutatja, hogy alig van lemorzsolódás a dolgozók között, szívesen, és lelkiismeretesen végzik a napi feladatokat, hiszen hamarosan tulajdonosai lesznek mindannak amit megteremtettek a településünkön. Lehet nem sok a fizetés a közfoglalkoztatásban, de a munkáltatójuk igyekszik mindig kompenzálni, és segíteni az itt dolgozókat, nem véletlen kevés a panaszos szó.

Nagyon sok civil embertől kaptak segítséget, van aki az örökölt házát, valaki a kertjét adta oda ingyen, de munkagépekkel is segítették az indulást. Köszönik a program keretében munkahelyhez jutott dolgozók, mindenkinek a segítséget, jól eső érzés volt látni, hogy van még jó szándék az emberekben.

Amikor a problémákról érdeklődtünk egyhangúlag azt kaptuk válaszként, a problémát elsősorban az okozta, hogy az emberek nem mérték fel igazán, mit jelent kiadni a kertjüket egy ilyen típusú kertészeti tevékenységhez, pár hónap után meggondolták magukat és az egész infrastruktúrát költöztetni kellett, így nagyon nehéz volt tartani a fóliás kultúrák közötti gyors rotációt.  Rengeteg munkájukba tellett nagyon sok, évek óta műveletlen kertet alkalmassá tenni a fóliaházak telepítésére, és pár hónap után a kezdhették előröl. De igyekeztek túl lépni a problémákon, és újból és újból talpra álltak ezekből a helyzetekből, a két év alatt pedig megtanulták a háztáji gazdálkodás minden kihívását.

Ott jártunkkor a gondos kezeknek köszönhetően szépen beérett a karalábé, megkezdték a szedését is, a hízókat pedig nemrég szállították el, és már itt is van a következő adag malac a hizlalásra. A  brigád két csoportra vált, és a háztáji mellett megkezdték a koszorúk és kézműves termékek gyártását a Jókai utca 4-ben. A szkeptikus szavak és az aggodalmak ellenére a program működik, az itt dolgozók teszik a dolgukat, mert tudják, nem sok ilyen lehetőség van, ahol ennyi segítséget adnak az elinduláshoz.

Szerző: Szeretlek Nagyszénás