Gazdák Hírek

Kérhető-e felmentés vagy sem a zöldítésben?

 

Néhány napja jelent meg az Európai Bizottság állásfoglalása a tartós európai aszályhelyzetről. Ebből akár az is kikövetkeztethető, hogy az idei év igen szélsőséges időjárására tekintettel az unió felmentést adott a zöldítés feltételeinek teljesítése alól. Azonban ez nem teljesen igaz.

Az Európa-szerte tapasztalható időjárási szélsőségek következtében az EB valóban engedélyezi az érintett tagállamoknak (Dánia, Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Portugália és Svédország), hogy a zöldítési előírások közül két előírás esetében átmeneti felmentést kaphassanak azok teljesítése alól. Tekintettel arra, hogy az érintett tagállamokban az aszály leginkább a takarmánybázist veszélyezteti, a felmentés lehetőséget ad arra, hogy a terménydiverzifikációs előírás és az EFA-kötelezettség alapján figyelembe vett parlagterületeket takarmánytermesztésbe vonhassák, pótolva így a hiányzó takarmánymennyiséget. Tekintve, hogy a parlagra vonatkozó pihentetési időszak hazánkban minden évben augusztus 31-ig tart, valószínűleg a most felmerülő igények esetén sem lenne értelme erre vonatkozóan elkezdeni a felmentési folyamatot, mivel mire döntés születne, lejár a kötelező pihentetési időszak. A zöldítési előírások betartása alóli mentesülés tehát nem általános érvényű sem az előírások, sem az érintett tagállamok vonatkozásában.

Már a korábbi években is bevett gyakorlat volt az, hogy  közvetlen és vidékfejlesztési támogatásokra vonatkozó előleg összegének megemelését kezdeményezhette a tagállam meghatározott esetekben. A megemelt előfizetési szándékot a tagállamoknak 2018. július 27-ig kellett bejelenteniük, melyet Magyarország megfelelő indokokkal alátámasztva meg is tett. Az emelt összegű előleg továbbra is 70 százalék a közvetlen támogatások, illetve 85 százalék a vidékfejlesztési intézkedések esetében, tehát nincs szó még további emelésről. Az előleg kifizetése szokásos módon október 16. és november 30. között történik.

Ahogy az EB a hivatkozott állásfoglalásban közölte, augusztus 31-ig kéri a tagállamokat, jelezzék ha a szélsőséges időjárás olyan mértékűre fokozódott, hogy az a sokéves átlagtól jelentősen kedvezőtlenebb körülményeket teremtett a mezőgazdaságukban. A beérkezett jelzések alapján a bizottság mérlegeli majd, hogy szüksége-e további lépéseket tennie a helyzet kezelése érdekében. Jelenleg folyik annak felmérése, hogy hazánkat mennyire érinti országosan az aszályhelyzet. A kárenyhítési adatok frissítése folyamatban van.

(NAK/Sztahura E.)