Patrióta Vélemények

Egy falunap margójára

 

Minden település életében fontosak azok a közösségi események, amelyek összekovácsolják a település lakóit. A közös evések, a közös ivások és az együtt lét mindig is jó kovásza volt közösségépítésnek. Hogy miért jutott ez eszembe, mert nézegetni kezdetem a Facebookon Nagyszénás Nagyközség Hivatalos oldalára feltett falunapi képeket. – Ha nem is vesszük figyelembe, hogy az oldalt azért hozták létre, hogy ne a Szeretlek Nagyszénáson informálódjanak az emberek, akkor is azt látom igen feleslegesen működik, maximum 30-an látogatják. – De térjünk vissza az eredeti mondandómhoz, mit láttam a képeken, miért is kezdem el nézegetni őket.

A falunapon egy betegség miatt nem tudtam részt venni, ezért úgy gondoltam kárpótolom magam a képekkel, illetve lopok róluk egy kis hangulatot. Sikerült, még ha nem is azt, amit vártam volna, így a gondolataim újra a klaviatúra elé ültettek  és leírom azt, amit sokan kimondani se mernek ebben a faluban. Pedig valakinek el kell kezdeni beszélni, kérdéseket feltenni, válaszokat keresni, vagy csak jelezni valami elromlott emberek. Nem élhetünk úgy Nagyszénáson, mint egy Szociális Otthonban, hogy minden mindegy, örülünk annak, hogy a mai napot túl éltük valahogy.

Jól látom, senkit nem érdekel semmi, a lakói magára hagyták a lakóhelyüket?

Élünk egyik napról a másikra, néha hőbörgünk a kanapén, de az utcán már csendben vagyunk. Aki meg megszólal vagy ötletei vannak az messziről kerüljük, nehogy azt higgyék mi is vele vagyunk. Mert hát, szénáson mindennek füle van és kamerák nélkül is mindenki tud mindent, a másikról. Ezért némán duzzogunk, és igyekszünk láthatatlanok lenni, ne vegyenek észre bennünket, nehogy a falu szájára kerüljünk. Olyanok lettünk, mint egy magyar film, vagy egy szocialista mese.

Ismét nem alulról jönnek az ötletek hanem felülről, nem alulról akarják jobbá tenni a településüket az emberek, hanem felülről mondják meg nekik, mi lesz a jó. Ehhez pedig gyártják a „sikereket”, és „eredményeket”, ha nincs akkor bebújnak pózolni mások mögé. A lényeg, hogy azt higgyék az emberek itt minden rendben van és minden szép. Ebben a játékban az a legérdekesebb, hogy már nem lehet igazából eldönteni ki játszik a másikkal? A „mesemondó” a közönséggel, vagy a közönség a „mesemondóval”?Érzik-e a „mesemondók”, hogy valami nincs rendeben, elszakadtak a valóságtól, a közönség megunta a mesét, és szépen elszivárgott.

Talán itt még nem sokan értik mire gondolok, de nyugodjanak meg a falunapi képek alátámasztják a mondandómat, méghozzá több szemszögből lefotózva és dokumentálva.

Tudom a mások kritizálásában szívesen pancsoló „falustársaim” nem szeretik a kritikus szavakat, de a most leírtakat kérem ne kritikának vegyék, hanem észrevételnek. Hátha segítek rávilágítani azokra a dolgokra, amit a falubeliek csak suttogva mernek megbeszélni, így sok embernek nem jut vissza a fülébe, hogy valami nincs rendben, még ha érzik is már a keserű ízt a szájukban.

De lássuk a konkrétan mire is gondolok a látottak alapján:

Senkit nem zavar a testületből, hogy ennyire nem kíváncsiak rájuk az emberek,  lassan maguknak olvassák fel a beszédeket és maguknak gratulálnak a rendezvényeken? Iskola átadó, dísztábla avató, de sorolhatnák ide más eseményeket is korábbról, Hősök napja, stb. Nem tesznek fel kérdéseket magukban? Miért nem érdekli a nagyszénási embereket egy helyi esemény se, vagy csak a testülettel nem akarnak együtt mutatkozni? Érezték az emberek, hogy más tollával próbálnak dicsekedni, (Mert az is tény, 8 évig nem nagyon sikerült az iskolára pénzt szerezni, csak azután, hogy a Klikk átvette a működtetést!) és nem akartak ebben részt venni? Hol volt az iskola átadásán a tanári kar, a diákok, a megyei és országos vezetők, a politikusok? Egy iskola életében nem hétköznapi dolog egy ilyen felújítás! Most miért nem pózolt az új iskola előtt a tanári kar, mint a kitüntetésüknél? Hol vannak a kiválóság díjasok? Hol van a Megyegyűlés elnöke, a Klikk vezetője, az országgyűlési képviselő, a miniszter vagy az államtitkár? Ők nem kaptak meghívást vagy csak nem jöttek el? Vajon miért? Akkor kinek adták át az épületet június 23-án? A képek alapján a testület tagjai, egymásnak.

Mi értelme egy inkább elszomorító, mint ünnepélyes átadónak? Talán csak annyi, hogy közé lehet csempészni a Falunapi képeknek, hogy lássák az emberek „kinek is köszönhető” a felújítás. De úgy látom az „ötlet” visszafelé sült el a magányosan álldogáló testület tagokkal, a  pár jelenlévővel. Mit üzenek ezek a képek? Csak nézzék meg és Önök is érezni fogják.

De nézzük tovább a képeket. Valahogy nem érezte úgy a falu, hogy mekkora dicsőség érte a települést ezzel a kitüntető címmel, mert a tábla avatásról készült fotók nem arról tanúskodnak.  A kötelező emberek ott voltak, de mások véletlenül sem. A képek alapján, kínos mosolyok az erőltetett poénok után, de sehol a tömeg, a mosolygós emberek, az öröm a nagyszénásiak részéről. Aki nem hiszi nézze meg a képeket!

Gratulálok a foci csapatunknak, jól játszottak egész éveben, lassan visszajutnak a nagyszénási foci korábbi szintjére. Egyre jobb a csapat és velük az edzőjük is, aki érti a dolgát! De senkit nem zavart a képeken az a sok politikai delegált, akik bebújtak a bajnokok közé? Az a sok pózőr! Van közöttük olyan aki labdát csak akkor látott, amikor a szomszéd gyerekek átrúgták hozzá, most meg ott pózolt, mint ha neki köszönhető lenne ez a dicsőség!

Kicsit zavaró, hogy a 285 fotóból nem sokat találtam amin nincs rajta a falu vezetője, annak kis családja vagy valamelyik testületi tag vagy családja. Értem én, hogy a fotós kedveskedni akart a megrendelőnek, de más is örült volna ha láthatja magát a képeken!  Bár 27 éve vége a szocializmusnak, mégis emberekben ugyan azok a reflexek működnek megint.

Emberek, hol maradt a képekről a boldog és elégedett tömeg? Hol vannak a nagyszénási emberek a saját rendezvényükről? Miért nincsenek ott az átadókon, az ünnepségeken, a színházi előadásokon, stb. A nagyszénásiak mindenütt ott vannak csak éppen a saját településük ünnepein nem.

Jó ez így? Nem zavarja ez a kínos magány és magárahagyottság a testület tagjait? A kényszeredett mosolyokat, az egymásnak adott vállveregetéseket nem érzik gáznak? Hol a nép, a nagyszénásiak, a boldog emberek, a szavazók? Hol vannak azok az emberek, akikért elméletileg a testület dolgozik? Miért nem akarnak a nagyszénásiak osztozni ezekben az ünnepi pillanatokban a testületi tagokkal? Hol a közösség? Tényleg minden rendben van ebben a faluban, úgy érzik?

A közönség megunta a mesét?

Szerző: Local Patrióta

 

 

.