Gyermekek Hírek Iskola

Megújulhat a nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola felső tagozata egy uniós pályázatnak köszönhetően

Az Európai Uniós ciklus eddigi legfontosabb tájékoztatójára hívta a Békés Megyei Önkormányzat a sajtó munkatársait, ugyan is a sajtótájékoztatón jelentette be a Békés Megyei Közgyűlés, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében összesen 18,3 milliárd forint értékű Békés megyei projektről hozott támogató döntést az Irányító Hatóság.

Zalai Mihály, a közgyűlés elnöke elmondta, hogy a beadott projekteket egy Döntés Előkészítő Bizottság (DEB) vizsgálta meg, mielőtt azok az Irányító Hatóság elé kerültek volna. Elsősorban olyan gazdaságfejlesztési pályázatok, melyek nem fenntartási költséget termelnek, hanem pénzt termelnek, vagy jelentős megtakarítást biztosítanak a pályázók részére – fejtette ki a sajtótájékoztatón.

A Békés Megyei Közgyűlés honlapján közzé is tették a nyertes projektek nevét, ahol a projektek között böngészve rátaláltunk egy nagyszénásira is TOP-3.2.1-15-BS1-2016-00003 azonosító számon, 223 795 180 Ft. támogatási összeggel.  Ami azt jelenti, hogy megújulhat a nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola felső tagozata a TOP-os pályázatnak köszönhetően. Nagyszénás 223 795 180 Ft. támogatási összeget nyert az Irányító Hatóság döntésének köszönhetően a TOP-3.2.1-15-BS1-2016-00003 azonosító számú pályázat keretében.

A felső tagozat épülete eddig csak minimális felújításon esett át, ezért már ráfér egy komolyabb rekonstrukció.

2016 májusában Nagyszénás Képviselő-testülete három felhívásra nyújtott be pályázatot, egy a Vidékfejlesztési Program keretében, kettő pedig a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósulna meg.

A Vidékfejlesztési Program VP-6-7.4.1.1-16 keretében még nem született döntés, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról pedig május másodikán tették közzé a nyertesek nevét.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósult volna meg „A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát , munkába állást segítő intézmények közfoglalkoztatások fejlesztésével” megnevezésű TOP 1.4.1. – 15. kódszámú projekt is, de ezt a pályázatunkat nem találtuk a támogatott projektek között, így az óvoda felújítására uniós forrásból valószínűleg nem áll rendelkezésre támogatás.

De lássuk milyen pályázatok is kerültek beadásra 2016 májusában:

Nagyszénás Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete pályázatot nyújtott be a Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciójára, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés, VP-6-7.4.1.1-16 kódszámú pályázati felhívás 2. célterületére. A fejlesztés célja az Önkormányzat tulajdonában lévő, Nagyszénás, Március 15. tér 1. szám alatti Művelődési Ház épületének külső rekonstrukciója.

Képviselő-testületi ülés 2016. május 4.

Nagyszénás Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete pályázatot nyújtott be „A foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát , munkába állást segítő intézmények közfoglalkoztatások fejlesztésével” megnevezésű TOP 1.4.1. – 15. kódszámú pályázati felhívásra.

A pályázat címe: Az óvodai ellátás racionalizálása Nagyszénáson

A projekt keretében integrálásra kerül a jelenleg két feladat ellátási helyen megvalósuló óvodai nevelés.  Projekt összköltsége: 246 979 920 Ft.

Képviselő-testületi ülés 2016. május 23.

Nagyszénás Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete pályázatot nyújtott be a TOP-3.2.1-15.  kódszámú „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” elnevezésű felhívásra. A pályázat keretében a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola felső tagozatos épületének energetikai korszerűsítését kívánja megvalósítani.

Képviselő-testületi ülés 2016. május 24.

 

Szerző: Szeretlek Nagyszénás

Fotó: www.homeinfo.hu