Patrióta Vélemények

Összeforr, ami összetartozik

Minden legyen az, ami. A krumplileves legyen krumplileves, elvtársak!”/Kádár János/

Miért írom ezt? Nézegetve a közelmúlt „kiemelt falusi” eseményének képeit érdekes retró hangulat fogott el, az az érzés, amikor ismerős valami, de sosem gondoltam volna, hogy még egyszer átélem, újra le kell tüdőznöm a szocializmust.  Úgy veszem észre, ismét visszaköszön a régmúlt, az az idő, amikor minden olyan kirakat szinten működött, amikor virsli, mustár és sörszagú majálisokkal, mosolygós arcokkal tették fogyaszthatóvá a csóró mindennapokat. Amikor az elvtársak leültek közénk a padra pár percre, és elmesélték milyen szegények is voltak régen, mit is köszönhetünk a mindannyian a szocializmusnak. Megmentettek minket a szegénységtől. Ők beszálltak a zsiguliba, mi meg haza bicikliztünk, és örültünk, hogy nem lóg ki ennél is jobban a seggünk, a gatyából. De a mustár és a sör sokáig nem tudta elnyomni a valóság illatát, hogy az elvtársak megszedték magukat, mi meg maradtunk ugyan olyan csóringerek, mint régen. Jött a rendszerváltás.

Majd eltelt 26 év, és rá kell jönnünk sajnos semmisem változott. Az elvtársak a zsigulit lecserélték Volvo-ra, BMW-re, mi meg a biciklit az ő öreg zsigulijukra. Az elvtársakból vállalkozó lett, mi maradtunk ugyan azok, akik voltunk. Jó munkásemberek a téeszben, csak annyi a különbség, a téesz most az övék. Néha most is leülnek közénk, együtt szidjuk a rendszert, nosztalgiázunk milyen is volt régen, és ismét elhangzik a régi ismerős mondat tőlük: Örüljünk, hogy megmentett a szegénységtől minket, hiszen munkát ad nekünk.

Én ideológiailag nem vagyok elég képzett, ezért nem is érthetem, hogy nálunk miért a legnagyobb vállalkozók hirdetik a szocializmust, az egyenlőséget, és a munkásosztály felemelkedését, amikor ők zsákmányolnak ki bennünket a legjobban. Egyet viszont értek: „a politika az eladható demagógia művészete”.

De térjünk vissza a képekre. Ha azokat a képeket a Facebookon külön-külön láttam volna, akkor boldog, mosolygós családokat látnék, és ez a retró érzés sem tört volna elő belőlem. Talán azt gondolnám, hogy egy Nagyszénásról készülő promóciós filmhez volt szereplőválogatás. Így, együtt elénk rakva viszont üzenete van ezeknek a képeknek, melyet van aki ért, van aki nem, és van aki nem is akar megérteni. Az üzenet pedig az, hogy felébredt a szocializmus csipkerózsika álmából Nagyszénáson.

A szervezők persze kifejezetten szeretik hangoztatni, hogy „pártsemleges” összejövetel az övék, ahol sok jó ember megfér egymással. Mégis mit látok? Azt látom, hogy rövid idő alatt az MSZP-szimpatizánsok, birtokba vették a rendezvényt, így könnyedén elkészülhetett az elvtársak saját promóciós anyaga: Ismét a nép között címen.  A buzgó nép pedig jól játszotta a statiszta szerepét, nem törtetett, nem hisztizett, beállt a sorba, hogy az elvtársaknak legyen háttér. Még örültek is, ott lehetnek ők is valamilyen szerepben a „nagyok” között. Mert sajnos a magyar ilyen helyezkedik, hogy szép szóval fejezzem ki magam.

Egy este alatt, szép lassan mindenkiről lehullott a lepel, az ideológiai korlátok megszűntek és mindenki visszatalált a fejlődés régi-új ideológiájához, a szocializmushoz, és a krumpli leves újra krumpli leves lett, nem valami déligyümölcsös turmix. Begyógyultak a sebek és összeforrt, ami összetartozik.

Local Patrióta

Local Patrióta

Szabad szellemi foglalkozású at Egy nagyszénási
Itt születtem, itt élek, és valószínűleg itt is fogok meghalni. Vannak dolgok amelyek elgondolkoztatnak, amiről beszélnem kell. Tudom! Az enyém csak egy vélemény a sok között, de attól még elmondom!
Local Patrióta

Latest posts by Local Patrióta (see all)

Hozzászólás

Hozzászólás