Nagy Mihály Vélemények

Testületi ülés január

Kedves Nagyszénásiak!

Szeretném folytatni az ígéretemnek megfelelően, az Önök tájékoztatását a testületi üléseken történtekről, és a közel múltban történtekről. Nagyon sokan kerestek meg, hogy régóta nem jelentkeztem, nem írtam a településen zajló dolgokról. Köszönöm szépen érdeklődésüket, örülök annak, hogy sokak számára fontosak írásaim, fontos a tájékoztatás, amit próbálok adni a településünkön zajló folyamatokról.

Ennyi kis bevezetés után bele is vágnék a mondandómba, tegnap testületi ülés volt Nagyszénáson, a 2017-es év első testületi ülése. Minden évben az első ülésen tárgyaljuk a település adott évi költségvetését, így volt ez tegnap is, amikor az idei év költségvetése lett beterjesztve. Jó hírem nincs ezzel kapcsolatosan, mínusz 53,9 millió forint hiánnyal kell számolni a településnek idén.

Nem szeretném most végig venni a teljes költségvetést, de néhány számomra érdekes számot kiragadnék belőle. Tudom, jogosan mondanák, hogy így csak egyféle nézőpontból látnak rá a számokra, de higgyék el, ha átnéznék Önök is a költségvetést, valószínűleg ugyan ezek a dolgok ütnék meg a szemüket. Igyekszem objektív lenni. Tehát miért is lesz ekkora hiányunk 2017-ben?

  1. Az iskola fenntartás január egytől átkerült az államhoz, így az állami támogatást is csökkentették 30 millió forinttal. De mivel az iskolára nem kell költenünk, így valahol érthető is miért kaptunk kevesebb támogatást.
  2. Ami 1 éve új tétel a költségvetésünkben az a geotermikus beruházás és a fürdő. Nézzük meg a beruházás mennyi hasznot termel a településnek:

Összesen 30 millió forint árbevételre számíthatunk a tervek szerint, persze lehet, hogy ennél sokkal több lesz, de ezt előre senki nem tudja megmondani. Annak örülök, hogy az idén már a realitások talaján, a múlt évből kiindulva tervezték meg a jegyár bevételt, ami 13 millió forint.

De ezek a számok csak akkor mondanak valamit a hétköznapi embernek, ha azt is megnézzük ugyan akkor mennyit kell költenünk a geotermikusra/fürdőre:

Tehát 30 millió forint a bevételünk, 63,5 millió forint ugyan akkor a kiadásunk, a fürdőre. De ez a 63,5 millió forintban még nincs benne a 10 millió forint hiteltörlesztés, és a 14 millió forint fedezet tartalékolás. Ezen túlmenően nincs benne az a gázszámla, amit most fűtünk el az iskolai kazánokkal, hogy pince meleget tudjunk előállítani a suli folyosóin és tornatermében. Sokan vádolnak azzal, hogy én fürdő ellenes vagyok, ezért most nem kommentálom a számokat, mindenki tegye meg maga.

  1. Számomra érdekes dolog, hogy minden önkormányzati intézménynél céltámogatást építettek be az intézmény költségvetésébe, ami ugye jutalmat jelent. Ne gondolja senki, hogy bárkitől is sajnálom a jutalmat, vagy azt gondolom nem érdemlik meg, nem erről van szó. Engem az zavar, hogy 53,9 millió mínusznál miért akarunk jutalmat adni, és miből? Tudom jönnek a választások nem soká és egy kis jutalommal könnyen lehet befolyásolni a dolgozókat, de ezt ki fogja finanszírozni nekik, és kik lesznek a haszonélvezői?
  2. 7,8 millióba kerül a háziorvosi ellátás az Önkormányzatnak, miközben a fogorvosi ellátás 247 ezer forintba. Mitől van ekkora különbség? Mit finanszíroz az önkormányzat vállalkozó háziorvosoknál?
  3. Sokszor elmondtam már, hogy nagyon komoly ára van annak, hogy Nagyszénáson „elüldözték” az állandó gyerekorvosunkat. Itt a példa, a helyettesítés miatt csak 60%-át kapjuk meg az állami támogatásnak, a többit nekünk kell mellé tenni. Önnek, nekem, minden adófizetőnek! Persze itt is van egy filozófiai kérdésem. Kinek jó ez az állapot fenntartása?

Röviden ennyi a költségvetésben számomra érdekes vagy zavaró tételekről.

Mi történt még?

Mielőtt belekezdek, néhány megjegyzést tennék a mondandóm elé. Az arrogancia olyan mértéke uralja a vezetést, ami érzéketlenné teszi őket minden hétköznapi és nem saját problémával szemben. Ők mindent jobban tudnak, és aki mást állít, az nem mond igazat. Nem orvosolni, megoldani akarják a problémát, hanem megcáfolni. De lássuk miért gondolom ezt:

  • Utak állapota

Jeleztem polgármester úrnak a mellék utak állapotát, ugyan is, többen megkerestek, hogy áldatlan állapotban van több utcában az út.

Azt a választ kaptam, hogy ilyen szépen letakarítva még egy évben sem volt az összes út, nem érti, miről beszélek. Szerintem, menjünk végig a Kossuth utcán, a többi utcán és megláthatja saját szemével is a polgármester úr miről beszélek. De igazából én csak közvetítettem azoknak az embereknek a véleményét, akik nem úgy látják, érzékelik, hogy mindenütt biztonságosan lehet közlekedni gyalog vagy kerékpárral.

  • Fűtés

Megkerestek szülők, ezért tegnap jeleztem is a testületin, hogy hideg van az iskolában, fáznak a gyerekek. Azt a választ kaptam, hogy valóban volt kint az ÁNTSZ, de csak azért mert én bejelentettem, persze mindent rendben találtak, nincs hideg. Ma a HÍR6-on megjelent írás jól mutatja milyen a vezetés hozzáállása a gyerekekhez és szüleikhez. Nincs hideg, az épülettel van a baj, milyen fura a szülők bejelentése után találtak még meleget, javult a fűtés hatásfoka a régi panel épületben is. Nem érti a polgármester úr, miért engem keresnek meg a szülők ezekben az ügyekben, miért szaladnak a hatóságokhoz egyből. Ezért! Emiatt a mentalitás miatt, mert igazából senkit nem érdekel a panaszuk, nem megoldásokat keresnek, maximum megcáfolják őket. Pedig az a dolgunk, hogy segítsünk, nem csak az a 15 perc, amíg szavazni kell a testületi ülésen. De sajnos ezt csak én gondolom így, Nagyszénáson.

Pár, józan paraszti ésszel megállapított észrevételt, hadd mondjak el ennél a fűtés témánál:

  • Azzal érveltek a HÍR6-os cikkben, hogy nem a fűtéssel van a baj, hanem az épülettel. Régi panel épület rossz nyílászárókkal. Szeretném megkérdezni, ki nem költött az iskolára az elmúlt időszakban, miért van ilyen állapotban? Miért úgy adtuk át az iskolát a KLIKK- nek, hogy 4 helyen befolyik a tornaterem?
  • A másik dolog, a geotermikus fűtésig Nagyszénáson nem volt panasz a fűtésre, én nem emlékszem rá. A 4 gázkazánt úgy tervezték meg és építették be, hogy jól feltudja fűteni ezt a panel épületet.
  • Ami viszont változott az az, hogy tartalék szivattyúval megy a termálkút, és lássuk be nem elégséges a vízhozama ilyen időben a fűtésre és pancsolásra is egyaránt.
  • Rásegítünk gázkazánokkal, hogy valamilyen meleget tudjunk teremteni, de a 4 kazán már nem csak az iskolát fűti, hanem a geotermikus csővezetékén keresztül az alsó tagozatot, az orvosi rendelőket, a Polgármesteri hivatalt, a Művelődési Házat.  A felső tagozattól az alsó tagozatig érő csővezetékben hány köbméter víz lehet az iskola belső rendszeréhez képest, amit fel kell fűteni? A kazánokat nem erre tervezték. Persze, hogy így nem elég a 4 kazán teljesítménye, emiatt valakik fázni fognak. És mennyibe fog kerülni a gázszámla langyos radiátorok mellett? De inkább így fűtsünk, mint fázzanak a gyerekek, csak ne akarjuk se őket, se a szüleiket meghazudtolni, nem igaz hogy fáznak!
  • Borza ügy

A Borza család írt egy levelet a képviselőtestület tagjainak, hogy döntést kérjenek a rekultiváció kérdésében. Nem találják ki mi volt a szóbeli válasz a testületin erre a levélre. Nincs ilyen ügy, nincs mivel foglalkozni, nem is vették napirendre. Valaki arroganciája miatt, megint nem adunk más lehetőséget ennek a családnak csak a bírósági úton való igazság keresést. Pedig már egy pert elbukott az Önkormányzat ebben az ügyben. 8 millió forintunkba került, ki miatt?

Talán az lehetett a gond, hogy a Borzáék levele megcáfolta a polgármester úr előző testületi ülésen tett állításait. Felhatalmazást kaptam, ezért a tényszerű tájékoztatás miatt bemásolom Önöknek a levelet, és mindenki döntse el maga hol az igazság.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab