Blog Civilek Egészség Patakiné Márkus Ágnes

Kiterjesztett hatáskörű mesterápolók az Orosházi Kórházban – Oroscafe.hu

 

Két orosházi ápoló az országban az elsők között szerzett APN (Advenced Practise Nurse) mesterdiplomát, amivel nagyban növekszik az ellátás színvonala és a betegbiztonság az intenzív osztályon.

A nyugat-európai országokban már 10 éve tevékenykednek a kiterjesztett hatáskörű ápolók. Magyarországon 2017-ben indult el az APN mesterképzés a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetemen, ami hat különböző specializációban – aneszteziológiai, intenzív terápiás, sürgősségi, perioperatív (műtét körüli), geriátriai és közösségi – vehető fel.

Az Orosházi Kórház két ápolója, Patakiné Márkus Ágnes és Király Istvánné Marianna a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán tett sikeres APN vizsgát, ami után február 15-én az országban az elsők között vehették át az aneszteziológiai specializáción szerzett friss diplomájukat.

A friss diplomás Király Istvánné Marianna és Patakiné Márkus Ágnes mögött dr. Duray Gergő főigazgató és dr. Hegedűs Attila aneszt és intenzív terápiás szakorvos (Fotó: Melega Krisztián)

– A másfél éves képzés nem volt egyszerű, de megérte a rengeteg munka melletti tanulás, hiszen a vizsgáink nagyon jól sikerültek. Az értékelők azt mondták, az aneszteziológiai orvos rezidens szakvizsgán is megálltuk volna a helyünket – mesélte Patakiné Márkus Ágnes.

A kórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályán dolgozó ápolók olyan feladatok elvégzésére lettek felkészítve, amelyet eddig kizárólag orvosok végezhettek, így tovább javul a betegellátás színvonala, biztonsága és gyorsasága.

– Természetesen ez nem azt jelenti, hogy átvehetjük a teljes orvosi feladatkört, hanem bizonyos terheket levehetünk az amúgy is túlterhelt orvos kollégákról. A pontos feladatok még nincsenek meghatározva, erről hamarosan egy törvény fog rendelkezni. De a megszerzett tudásunkat már tudjuk kamatoztatni, hisz az eddiginél összetettebb módon látjuk a rendszert, és az egyetemen tanultakat beépíthetjük a mindennapi aneszteziológiai munkába – tette hozzá Patakiné Márkus Ágnes.

Tovább a teljes cikkre itt.

Forrás: Oroscafe.hu