Nagy Mihály Vélemények

Testületi ülések – Összefoglaló

 

Kicsit több idő telt el a havi bejelentkezéseimhez képest, de az országgyűlési választások előtti kampányból szerettem volna kimaradni, abban egyik oldalon sem kívántam szerepet vállalni.  Talán így, ha ritkábban írok, érdekesebb tud lenni a beszámolóm. Túl vagyunk a választáson, és pár sorban már le is vontam a következtetéseket az eredményekből. Mert mind a győzelemnek, mind a vereségnek oka van és mondanivalója.

Lehet egy kicsit csapongani fogok, nem is tudom, és nem is akarom, egy írásban bepótolni az elmaradt egy negyed évet, ezért próbálom részekre bontani az írásokat, ne legyek túl hosszú.  Első írásomban a januárt, februárt szeretném leírni önöknek és tájékoztatást adni mi történt a testületi üléseken.

Kezdjük az év elejének legnagyobb témájával, a költségvetéssel

Januárban 18 millió forint hiánnyal lett beterjesztve a költségvetése a településnek, ez a hiány februárra az átdolgozás után, természetesen eltűnt.

A januári testületi ülésen felvetettem, hogy minden olyan szépen van tálalva a költségvetésben, minden megtérül és minden nyereséges. Amikor rávilágítok arra, hogy ez nem így van, egyből jön a Nagy Mihály fürdő ellenes propaganda szöveg. Emberek a geotermikus beruházás nemcsak fürdőből áll, ott a település többek között hő értékesítést vállalt és gázkiváltást. Ezért ide most bemásolom az egyik kiadványunkat, hogy lássák önök is milyen vállalásokat tett a település. Ezt ellenőrzéskor jogosan fogja majd számon kérni rajtunk az Európai Unió ellenőrző szerve.

TERMÁLVÍZ-HASZNOSÍTÁSI PROGRAM NAGYSZÉNÁS GEOTERMIKUS ADOTTSÁGAINAK KIAKNÁZÁSÁRA     A PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: KEOP-4.3.0/11-2013-0003 szakmai kiadvány

 

Igen jól látják, 1 014 174 köbméter gázt kellene kiváltanunk évente. Nem én találtam ki, benne van a kiadványban is. Csak én nem felejtettem el, a testület többi tagja pedig mélyen hallgat róla.

A megtérülési tanulmány szerint hőt kellene értékesítenie az önkormányzatnak a helyi Szociális Otthonnak, a panellakásoknak, és a fóliás kertészeteknek is, hogy teljesítsük a földgáz kiváltást és a projekt megtérülését.  Kérdezem én, jelenleg ezek a vállalásaink megvalósultak? Tényleg hátradőlhetünk, minden rendben, vagy éves szinten több millió forintot bukik az önkormányzat, mert nem tudunk hőt értékesíteni?

Nagyszénás Nagyközség képviselőtestületének 2018.01.23. jegyzőkönyve, részlet

Nem tudom, kell-e ehhez hozzáfűznöm valamit. Ennek semmi köze a fürdőellenességhez, csak egyszerűen nem teljesítette a testület amit vállalt a projektben, ezzel éves szinten veszteséget okozunk a településnek. Ennyi nem több!

De térjünk át a februári testületi ülésre, és folytassuk a költségvetéssel tovább.

 

Nagyszénás Nagyközség képviselőtestületének 2018.02.20. jegyzőkönyve, részlet

 

Nagyszénás Nagyközség képviselőtestületének 2018.02.20. jegyzőkönyve, részlet

 

Összefoglalnám az elhangzottakat. Volt a településnek a geotermikus beruházásból 330 millió ÁFA visszatérítése, ebből 2018-ra már csak 223 millió forint van meg, de az idén további értékesítés várható a tartalékból.  Persze mindenre van „logikus” magyarázat, hiteltörlesztés,  meg pénzügyi zsonglőrködés, lekötöm, eladom, visszavásárolom, stb.

Nagyszénás Nagyközség képviselőtestületének 2018.02.20. jegyzőkönyve, részlet

A lényeg akkor is az, hogy kopik az ÁFA visszatérítés és ezzel a település vagyona rendesen.  Fontos információ még talán, hogy értékesítésre kerül a Kéri ház, amelynek árbevétele szintén beépítésre került a költségvetésünkben.  Sokszor kapom meg azt a vádat, hogy állandóan negatívan, sőt rosszul látom a költségvetést. De megkérdezném a kritikusaimat, hová lett 100 millió forint az ÁFA visszatérítésből? Csak hiteltörlesztés? Miért kellett tavalyi év során többször módosítanunk a költségvetést, ha minden sarkosan ki van számolva és minden rendben van? Miért kell minden évben valamit eladnunk a település vagyonából?  Szerintem nem kell hozzá sok sütni való, hogy lássa az ember, valami nagyon nincs rendben.

 

Ingatlanértékesítés

Nagyszénás Nagyközség képviselőtestületének 2018.02.20. jegyzőkönyve, részlet

Igyekszem óvatosan fogalmazni ebben a témában, mert kis falunkból már egy ilyen ingatlanértékesítés miatt a bíróságra citált egy család. Engem nagyon zavar, hogy ez a testület minden évben valamit elad a köz vagyonából, az összegekről pedig ne is beszéljünk. Ez nem értékmegőrzés, vagyongazdálkodás a testület részéről, hanem az ellenkezője. Persze tudom megtehetik, senki egy szót nem emel ellene a lakosság részéről rajtam kívül, akkor miért ne tennék meg.

 

Egyebek

Nagyszénás Nagyközség képviselőtestületének 2018.02.20. jegyzőkönyve, részlet

Erről már írtam egy facebook bejegyzésben, itt került minősítésre (koldulás)  a kórházigazgató úr kérése, amellyel támogatást kért az önkormányzatoktól.  De lássuk mit is írtam akkor:

„Mondtam! Előbb utóbb ki fog látszódni a köpönyeg valódi színe!

8 évig a Fidesz színeiben munkálkodott a településen, majd szembe fordult a pártjával, a szavazóival és 2014-ben az országgyűlési választások előtt egyedüli volt „Fideszes” polgármesterként, aki szerepelt, az akkori MSZP-s országgyűlési képviselő szórólapján. Most a választási kampányban ismét az MSZP kampányát tolja nyilatkozatával, mert ezt az ügyet a baloldal robbantotta ki és próbálja életben tartani. Az is érdekes, hogy a HÍR tv Budapestről tudta melyik polgármestereket kell megkérdezni? Dehogy a HÍR tévé, ideküldték őket, tudták ki fog a baloldal nyelvén beszélni.

Kedves Fidesz szavazók, ennyit a függetlenségről! Ne felejtsék el ezt 2019-ben sem!  Szerintem politikai ügyet csinálni ebből a támogatás kérésből, cinikusan 100 ezer forintot felajánlani tárgyi eszközben, és még a tévében is ezzel kampányolni azon nagyszénásiak szembeköpése, akiket az Orosházi Kórházban kezeltek vagy kezelnek. A beteget nem érdekli ki a fenntartó, a beteget az érdekli, hogy a legjobbat kapja a kórházban. A kórházon és egy kórház igazgatón gúnyolódni a lehető legnagyobb ……”

Most már a választások után kijelenthetjük a Fidesz szavazói nem nagyon méltányolták a polgármester úr sértettségét,  a Fideszre és Simonka Györgyre szavaztak,  ezzel komoly üzenetet küldve a testületnek. Talán kezdik megérteni az emberek, hogy a politikai kalandorság nem a településért van, és nem is vezet sehová. Az állandó ellenkezés miatt ki és lemaradunk mindenről. Az elmúlt 4 év igen csak rávilágított, mennyire hamis öröm volt 2014-ben, ujjongani azon, hogy megmutatta a település Simonka Györgynek és a Fidesznek. Jó kitoltunk velük!  Sőt a Fidesz szavazóit is sikerült megosztani akkor. De lássuk be, Simonka György így is, úgy is országgyűlési képviselő maradt és a helyi Fidesz tagokból sem lett földönfutó ettől a nagy „megmutatuknekiktől”. Nekik nem a megélhetésük múlott azon, hogy ki nyer Nagyszénáson, viszont ha jobban szétnéznek, akkor önök is látják, a jelenlegi testületi tagok közül van akinek a megélhetése múlt a győzelmen. Nem véletlen lett olyan a kampány, amilyen! De hagy tegyem fel a kérdést, ki mit nyert, és mit veszített akkor?  Kinek lett kevesebb? A Fidesznek? A jelenlegi testületi tagoknak? Nem! A településnek és a lakóinak. Sajnos ezt be kell látni, még ha annyira hinni is akarunk a demokráciában és a nagy büntetésekben. A település többsége ezt be is látta 2018-a, a település vezetés ötleteiből, újabb politikai ajánlataiból már nem kértek. Nagyon remélem a település által most adott bizalom nem lesz hiába való, és a megválasztott országgyűlési képviselő megdolgozik érte.

Folyt köv.

Szerző: Nagy Mihály