Egészség Gyermekek Hírek

Kanyaró: a megyében még nem regisztráltak

Békés megyében kanyarós megbetegedés mindeddig nem fordult elő – közölték a Békés Megyei Kormányhivatal részéről. A Csongrád megyében kialakult helyzet okán adták hírül a legfontosabb információkat.

A romániai kanyarójárvány során 2016. január 1. és 2017. február 17. között a kanyaró megbetegedések száma 3 071 fő volt, 16 beteg halt meg. A legérintettebbek a csecsemők és a kisgyermekek (1- 4 éves). A 42 megyéből 36 érintett, a legtöbb megbetegedést (703) a Szerbiával határos Caras Severinből (Krassó- Szörény megye) jelentették. A járvány elsősorban olyan közösségeket érint, ahol az átoltottság nem elég magas (95% alatti). Ezen közösségekhez tartozó családok jellemzően sokat költöznek, vagy folyamatos mozgásban vannak, nincs háziorvosuk, és a gyermekeiket nem oltatják.

A romániai kanyarójárvány ismeretében behurcolt kanyaró megbetegedésekre folyamatosan számítani kell hazánkban is. A betegellátás első vonalában dolgozók kockázata, hogy kanyarós beteggel találkozzanak, jelentősen magasabb, mint a népesség többi tagjáé. A kórokozót a beteg az orr- és garatváladékával üríti. A kanyaró egy rendkívül ragályos fertőző megbetegedés, amely a kiütések megjelenése előtt már 4 nappal fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még 4 napig tart. A kezdeti tünetek hasonlóak az influenzához: magas láz, légúti tünetek, kötőhártya-gyulladás. A kezdeti tünetek után 2-4 nappal jelennek meg a bőrkiütések, melyek a fejen, arcon kezdődnek, és később a testen lefelé terjednek. A kiütések néhány napig tartanak, és a megjelenés sorrendjében tűnnek el. A részleges oltási sorozattal oltottak esetében a betegség lefolyása enyhébb, a szövődmények kialakulásának esélye kisebb, a magyarországi védőoltási rendnek köszönhetően az átoltottság meghaladja a 98%-ot – olvasható a Békés Megyei Kormányhivatal sajtóközleményében.

A megyében működő gyógyító fekvő-, és járóbeteg intézmények, valamint az alapellátás tájékoztatása a járványügyi helyzetről megtörtént, megkezdődött az adatgyűjtés, mely a gyorsreagálást lehetővé teszi. A közleményben felhívták a lakosság figyelmét, amennyiben a fentiekben részletezett kanyarómegbetegedésre utaló tüneteket észlelnek, haladéktalanul konzultáljanak háziorvosukkal.

A makói kórházban kanyaró miatt zárlatot rendeltek el a napokban, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) ekképpen módosította a területi ellátási kötelezettséget. Négy további településről – Csanádalberti, Pitvaros, Ambrózfalva és Nagyér – érkező betegeket is ellátnak a rendkívüli helyzetre tekintettel az Orosházi Kórházban. Dr. Duray Gergő, az Orosházi Kórház főigazgató-főorvosa az MTI-nek korábban elmondta, jelenleg felmérik a dolgozók oltási státuszát. Megnézik, hogy dolgozóik közül hányan kaptak csak egyetlen védőoltást a kanyaró ellen, hányan kapták meg az ismétlő oltást is, és hányan nem részesültek egyáltalán az immunizációban. Az egészségügyi dolgozók kötelező morbilli védőoltásáról egyelőre nincs információjuk, azt az egészségügyi hatóság rendelheti el.

Tovább a cikkre itt.

Forrás: Likefestoon.com

Fotó: illusztráció