Blog Kissné Soós Edit

A „Száraz November” margójára…

Az elmúlt időszakban talán mindenki találkozott a „Száraz November” elnevezésű programmal, rádióban, híradóban, vagy közösségi portálokon. Ez egy olyan absztinencia-kampány ami arra épül, hogy az emberek jobban megértsék önmagukat és az alkoholhoz fűződő viszonyukat, felfigyeljenek saját viselkedésükre. A magyarság étkezési, rekreációs, kapcsolati szokásaiba mélyen beleivódott az alkoholfogyasztás, amit természetesnek veszünk és már szinte észre sem vesszük, hányszor iszunk, és mennyit?

Egy jó vacsora kísérője a pohár sör, vagy bor, baráti összejövetelek, névnapok, születésnapok elmaradhatatlan kelléke is valamilyen alkohol, – hiszen koccintanunk kell az ünnepelt egészségére, a barátságra, stb. – és szinte észrevétlenül jutunk el odáig, hogy az esti filmnézéshez is nyílik a sörös doboz, vagy kellékként ott gyöngyözik a pohár bor.

Magyarország lakossága 14 liter 96 %-os alkoholt iszik meg minden évben, és ebben a kimutatásban szerepel a csecsemőtől az aggastyánig mindenki.

Az alkoholfüggők száma folyamatosan növekszik, óvatos becslések szerint 800 ezer, merészebb becslések szerint 1 millió alkoholfüggő él Magyarországon, ami a lakosság 10 %-a. Az adatok alapján egyre több az alkoholfogyasztó, egyre nő a nagyivók száma, sokan talán észre sem veszik, hogy az alkoholfogyasztás mennyire az életük része lett. Az alkoholfüggőség közvetve akár 4-5 millió embert is érinthet, hiszen ma már az alkoholizmus nem csak a társadalmilag lecsúszott egyének betegsége. Nagyon sok függő ember él családban, ahol ez a probléma közvetve akár 2-3 ill. több embert is érinthet.

A Kék Pont Alapítvány által meghirdetett „Száraz November” elnevezésű absztinencia kampánynak az a legfontosabb célja volt, hogy mindenki önvizsgálatot tartson, mennyire képes betartani egy hónap alatt az alkoholnélküliséget. Ebben a programban mindenki önkéntesen vehetett részt úgy, hogy csatlakozott a Facebookon szerveződött csapathoz. Ez egy olyan felületet biztosított a résztvevőknek, ahol leírhatták tapasztalataikat, a felmerülő kihívásokat, problémáikat, és itt tanácsot is kaphattak a többi résztvevőtől, szakemberektől.  A programhoz való csatlakozást azoknak ajánlották, akik hetente legalább egyszer isznak alkoholt.

Az  Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága azt a tájékoztatást adta, a kampány kapcsán történt megkeresésre, hogy már dolgoznak az alkoholstratégián. A „Szakpolitikai Program az Alkoholprobléma Visszaszorítására” című dokumentum az új Nemzeti Népegészségügyi Stratégiába integrálva kerül majd megvalósításra. Az  alkoholfogyasztás visszaszorítása fontos népegészségügyi, gazdasági és társadalmi kérdés, amit az államtitkárság is fontosnak tart.

Az alkoholstratégia elkészültéig pedig figyeljünk magunkra, és az alkoholfogyasztásban tartsunk mértéket!

Fotó forrása: Hiradó.hu