Gazdák

Május 15-ig lehet szankciómentesen beadni az egységes kérelmeket

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja tagjai figyelmét, hogy május 15-ig adhatják be támogatáscsökkentés nélkül egységes kérelmeiket. 2018. május 9-ig országosan több mint 128 ezer kérelmet nyújtottak be a termelők, ennek 75 százalékát a kamarai falugazdászok közreműködésével. Összességében mintegy 177-178 ezer egységes kérelem várható idén.

Május 15-ig lehet szankciók nélkül beadni az egységes kérelmeket. A határidő lejárta után, június 11-ig a támogatás összegének munkanaponként 1 százalékos csökkenése mellett még beadható a kérelem, ezt követően érdemi vizsgálat nélkül elutasítják azt. A május 15-ig benyújtott kérelmet késedelmi szankció nélkül május 31-ig adatváltozás keretében lehet módosítani. A június 1. és június 11. között végzett módosítás az érintett táblára járó támogatási összeg munkanaponkénti 1 százalékos csökkentését vonja maga után. Az állatalapú közvetlen támogatási kérelmek esetében azonban a munkanaponkénti 1 százalékos csökkentés már május 16-tól érvénybe lép. A gazdálkodók érdekében a Magyar Államkincstár idén is előzetesen ellenőrzi a kérelmeket. Ennek keretében a május 15-i beadási határidő után az ügyfélkapura kiküldött végzésben értesítik a gazdálkodókat, ha a kérelmek előzetes ellenőrzésekor komolyabb problémát találtak. A termelők az értesítésekben szereplő pontokon a szankciómentes benyújtási határidőt követő 35 napon belül még szankciómentesen módosíthatják kérelmeiket.

2018. május 9-ig országosan több mint 128 ezer kérelmet nyújtottak be a termelők, ebből 96 ezret (75 százalékát) a kamarai falugazdászok közreműködésével. A beadott kérelmek száma ugyan 5 ezerrel magasabb, mint tavaly ilyenkor volt, de így is mintegy 50 ezer kérelem beadására lehet még számítani. Összességében mintegy 177-178 ezer egységes kérelem várható idén.

A kamara felhívja a termelők figyelmét, hogy több jogcím esetében is változtak a vonatkozó előírások és kötelezettségek, ezért javasolt tanulmányozni a NAK portálján elérhető, az egyes jogcímekhez készült rövid tájékoztatókat, illetve segítséget kérni a falugazdászoktól.
A kényelmesebb ügyintézés érdekében javasoljuk a gazdálkodóknak, hogy időpont-egyeztetés céljából keressék meg falugazdászukat. Az őstermelői vagy kamarai kártyával jelentősen csökkenthető az adminisztrációra fordított idő, ezáltal gyorsítható az egységes kérelem benyújtása, ezért kérjük, hogy azt az ügyintézéshez hozzák magukkal.

Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy közös őstermelői kártya esetében a kártyán szereplő őstermelők közül mindenki kizárólag a saját nevében járhat el az egységes kérelem benyújtása során. Célszerű, hogy az agrártámogatások igénylésekor a gazdálkodó személyesen járjon el. Amennyiben a termelő valamely családtagja nevében kíván az egységes kérelemmel kapcsolatos ügyet intézni, azt csak meghatalmazás birtokában teheti meg. A képviselet igazolására a NAK portáljáról letölthető MH1 nyilatkozatot szükséges kitöltve és aláírva magával hoznia a gazdálkodónak.

Forrás: www.nak.hu