Hírek Kultura

Egy festő Nagyszénásról

Nem is olyan rég, a településünk költőjéről írtunk, második verses kötetének megjelenése miatt. Már akkor felmerült bennünk az ötlet, hogy településünk művészvilágából másokat is bemutassunk Önöknek. Olyan gyöngyszemei ők Nagyszénás társadalmának, akik munkásságukkal méltán lehetnek példái az itt lakóknak, gyermekeinknek, itt is lehet valaki tehetséges és jó valamiben, nem kell érte Budapestre költözni. A rohanó világunkban ők azok akik, nem vesznek el a mindennapok feladatai között, megállnak megcsodálni a pillanatot, és amit megtapasztalnak azt meg is örökítik nekünk, gazdagabbak leszünk velük, és tőlük mi is, és kis közösségünk is.

Ma egy festőt szeretnénk bemutatni, egy olyan embert, aki festményeivel ugyanúgy gyönyörködtet, mint Petrik István a verseivel. Egy a településünkön élő nyugdíjast, Homoki Imrét, aki fáradhatatlanul alkot, aki nem csak szűk környezetét kápráztatja el képeivel, de már-már interaktív alkotója kis falunknak. Nagyon ügyesen használja ki az internet nyújtotta lehetőségeket, nem csak megosztja az elkészült munkáit, de be is vonja ismerőseit a festészetbe, a kép alkotásának folyamatába. Tanácsot kér, ötleteket vár a folytatásra, fotókkal, ebben pedig nagyon sokan, nagyon szívesen részt is vesznek, röpke kis videókkal mutatja be az érdeklődőknek hogyan dolgozik, hogyan készülnek a festményei. Egy-egy témát többször is körüljár, alaposan kimunkál, a pillanat és a színek kézművese, a látvány pedig mindig kiegészül egy mély mondanivalóval, a szépség iránt érzett alázattal.

Témáit tekintve elsősorban tájképfestő, ennek mestere Nagyszénáson, művei a természetben meglátott szépségről árulkodnak az ember és a természet örök kapcsolatát mutatják be.  Mély zöldjei, kékjei, barnái az alföldi táj szépségeit, szűkebb környezetének pillanatait, emlékeit örökítik meg.

Talán ő maga nem is tudja, hány embernek okoz örömet képeivel, hány ember látogatja Facebook oldalát, „facebook kiállítását”. Jó egészséget kívánunk Homoki Imrének , reméljük sokáig csodálhatjuk még a képeit!

Szerző: Szeretlek Nagyszénás

A képek Homoki Imre facebook oldaláról származnak.