Egyéb

Civil összefogás a gyerekekért

 

Cipősdoboz akció

Bizonyára már mindenki látta a facebook oldalunkon vagy megosztásokban az “Értünk-Nagyszénásért” Alapítvány karácsonyi kezdeményezését a település nehezebb sorsú gyerekeiért. Maga az alapötlet már évek óta ismert és kedvelt módja annak, hogy adventi időszakban mindenki, aki szeretne egy szerény cipős doboznyi ajándékkal hozzájárulhasson ezen gyerekek karácsonyához. Nagyszénáson az alapítvány ennek az ötletnek a meghonosításával próbálja felhívni a figyelmet az egymás iránti felelősségérzet fontosságára. 

Ha egész évben nem is de ilyenkor, adventi időszakban éreznünk kellene egy kis lelkiismeretfurdalást azok iránt az embertársaink iránt, akik élete kevésbé szerencsés, mint a miénk. Ahol a gyerek ha nem segítenénk nem biztos, hogy sok mindent találnának a fa alatt karácsonykor.

Mindannyian azon nőttünk fel, hogy karácsony este alászáll a kis Jézus, a Jézuska és valóra váltja egy álmunkat, megajándékozza a gyerekeket talán azzal, amire régóta vágyódik. Emlékszem a nyugtalan alvásra aznap este és az ébredésre, amikor megláttam a feldíszített fát és alatta az ajándékokat. Nagyon szép pillanatok voltak ezek. Bár felnőttünk de ezt az élményt, amit a karácsonnyal kapcsolatosan átéltünk, mindannyian átszeretnénk adni a saját gyermekeinknek. Szeretnénk ha karácsonykor senkinek sem kellene szomorúan ébrednie, ha azon a napon mindenki álma egy picit teljesülne. De felnőttként tudjuk, hogy ezt megteremteni nagyon sok családban nem egyszerű dolog, másra kell a pénz. Ezért kell ott lennünk legalább karácsonykor egy kicsit ezeknél a családoknál egy doboznyi ajándék erejéig, hogy érezzék figyelünk rájuk, és összetartozunk.

Alapítványunk kuratóriumi ülésén pattant ki az ötlet, hogy ha nem is sokkal de tényleg egy kis doboznyi ajándékkal nagyon sokan hozzá tudnánk járulni, ahhoz, hogy ezek a gyerekek is mosolyogjanak karácsonykor.  Az ötletünket közzé tettük és magam is meglepődtem mennyire jó fogadtatásban részesült a településen, hányan érdeklődtek utána, hol lehet leadni a cipősdobozokat és meddig. Pár nap múlva már egyesületek, baráti körök, magán emberek ajánlották fel a segítségüket. Összeállítanak csomagokat, gyűjtenek ha kell, esetleg mással segítenek. Nagyon jó érzés volt ezt látni, hallani, hogy nagyon sokan hasonlóan gondolkodnak, éreznek, mint mi kuratóriumi tagok. Bár még az akció elején járunk, de már most nagyon sok embernek szeretnék köszönetet mondani, már azért is, hogy csatlakozott egy álomhoz, csatlakozott hozzánk!

Egy igazi civil összefogás valósult meg, mára 6 nagyszénási szervezet is be állt a cipősdoboz akció mögé, hogy segítsen a helyi gyerekeken, támogassa ezeket a családokat.

– Nagyszénási Civil Szervezetek Szövetsége

– SOS Egyesület

– Nagycsaládosok Egyesülete Nagyszénás

 – Lépésről – lépésre Egyesület

– Nagyszénási Gazdakör

– Barátság Nyugdíjas Klub

 

De nézzük az akciót kicsit részleteiben: Hogyan készíthetek ajándékot?

  1. Keressen egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt.
  2. Döntse el, hogy hány év körüli fiúnak vagy lánynak szánja az ajándékát.
  3. A cipősdobozt töltse meg ajándékokkal (játékok, írószerek, higiéniai eszközök, édesség, könyv), ezek akár lehetnek jó állapotú használt játékok is.  És itt jön az akciónk lényege, arra kérünk mindenkit, hogy egy kis személyes üzenetet is tegyen a dobozba. Egy versikét, egy üdvözlést, egy jó kívánságot, egy rajzot, bármit, így a megajándékozott nem csak tárgyakat, hanem érzéseket, gondolatokat kap egy másik embertől. Ha aláírják az üzenetet akkor név szerint is tudni fogja ki gondolt rá, ha névtelen akar maradni, akkor csak az üzenet tegye bele a csomagba.
  4. Az elkészült ajándékcsomagot csomagolja be színes csomagolópapírral ( lehet külön a tetejét és külön az alját) majd ragassza le átlátszó ragasztószalaggal vagy kösse át zsineggel.
  5. A dobozra jól láthatóan írja fel, hogy milyen korosztályú lánynak vagy fiúnak szánja az ajándékát. (Pl. „fiú 12” vagy „lány 8”) Erre a célra használhatja a szórólap előoldalán található címkét: vágja le, töltse ki és ragassza a doboz oldalára.
  6. Az elkészült ajándékcsomagot legkésőbb december 15-ig juttassa el a cipősdoboz begyűjtő helyek valamelyikébe.

Mindenkit arra kérek aki teheti, az csatlakozzon az akciónkhoz és adjon le egy cipősdoboznyi ajándékot a gyűjtőpontjainkon, okozzunk örömet ezeknek a gyerekeknek. Érezhessék figyelünk rájuk.

 

Szerző: Sárkány Erzsébet

Hozzászólás

Hozzászólás