Gazdák Gazdakör

A tavalyi mérleg: rekordhozam, alacsony felvásárlási ár

Összevont osztályülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei szervezete csütörtökön a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Dr. Kulcsár László megyei elnök hangsúlyozta, a nehézségek ellenére a hozamokat illetően a növénytermesztők rekordévet zártak, mindezt azonban beárnyékolta, hogy alacsony áron vásárolták fel a termést. Ez kihatott a gazdák őszi vetési kedvére is.

Az elnök kitért arra, hogy sikeresen lezajlott az őstermelői igazolványok cseréje, a papír alapút kártya váltotta fel. A kamara több mint 200 jogszabályt véleményezett, és érdekérvényesítésük révén számos területen sikerült elérni, hogy terheket vegyenek le a gazdák válláról. A falugazdász-hálózat az egész megyében segítette a támogatási kérelmek benyújtását, és szakmai segítséget nyújtott az érdekelteknek.
Dr. Takács Árpád, a megyei kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta, január 1-jével az MVH a kormányhivatalhoz került Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályként. Ezenkívül is széles palettán kapcsolódnak a gazdálkodókhoz az építési hatóságtól az állategészségügyig, az élelmiszer-biztonságig.

Dr. Takács Árpád együttműködési megállapodás kötését javasolta a kamarával, és ennek mentén közös cselekvési tervet és munkacsoportot hoznának létre. Tolnai Péter, a megyei közgyűlés alelnöke is a gazdáknak nyújtott agrárkamarai szakmai segítséget emelte ki köszöntőjében.

Forrás: BEOL.HU
Szerző: Ny. L
Fotó:  Kiss Zoltán

Hozzászólás

Hozzászólás