Egyéb Hírek

Hótorlasz, Lánctalpak És Szirénák – Gyakorlat Kiscsákón

Mit kell tenni, ha elzár egy települést a hó? Ezt a krízis-helyzetet szimulálták egy gyakorlat keretében több szervezet együttműködésével.

A feltételezett helyzet alapján intenzív havazás és szélvihar miatt megközelíthetetlenné vált közúton Kiscsákó, ráadásul a villamoshálózat megrongálódása áramszünetet is okozott a településrészen. A kialakult rendkívüli helyzet kezelésére mentőosztag felállításáról döntöttek.

A február 8-ai gyakorlat keretében életszerű feladatokat hajtottak végre, amely során kiderült, mennyire tudnak együttműködni az illetékes szervek, a katasztrófavédelem, a honvédség, a rendőrség, a mentősök, a mentőcsoportok, a megyei és helyi védelmi bizottság mellett a közútkezelő és az áramszolgáltató szakemberei. A gyakorlaton statisztaként részt vettek a Kossuth Lajos Szakképző Iskola diákjai is.

Fotók: Rosta Tibor

Felkészülés az esetleges rendkívüli helyzetre – ezt gyakorolták szerdán Kiscsákón (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

– Egyedülálló gyakorlatról van szó több tekintetben is. Egyrészt egy olyan, közigazgatásilag Orosházához tartozó településrészről beszélünk, mely több mint 20 km-re található és csak egy irányból közelíthető meg szilárd burkolatú úton, így rendkívüli időjárás esetén a lakosság ellátása, létszükségleteinek biztosítása különösen összetett feladat – mondta el korábban Bajkán György tű. alezredes, az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség mb. vezetője.

Sikeresen zárult a gyakorlat

Először a Körös Mentőcsoport drónos felderítője mérte fel a terepet, majd a Magyar Közút járművének vezetésével a mentőosztag megközelítette a településrészt. A felderítés során kiderült: egy kidőlt fa és egy villanyoszlop akadályozza a közlekedést és az áramszolgáltatást. Ezt követően az orosházi hivatásos tűzoltók tették ismét járhatóvá az utat. Nem sokkal később a Magyar Honvédség PTSZ lánctalpas egységével három tanyát közelített meg, ahol mentési feladatot láttak el, az ott élőket Kiscsákó központjába szállították. A mentőszolgálat is kivette a részét a munkából, egy dialízisre váró idős hölgyet láttak el, majd szállították a legközelebbi kórházba.

Forgattunk a gyakorlaton, íme:

Győző-Molnár Árpád tű. alezredes, a gyakorlat szervezője elmondta: a cél – amellett hogy felkészüljenek az ehhez hasonló, rendkívüli téli helyzetekre – az együttműködés és a közös kommunikáció fejlesztése a különböző szervezetek között.
– A gyakorlat megfelelőre minősíthető, minden kitűzött célt elértünk, a kommunikáció gördülékeny volt. Mindenki balesetmentesen és a legmagasabb szinten látta el feladatát – fogalmazott Győző-Molnár Árpád.

A sikeres gyakorlaton számos szervezet több mint hatvan munkatársa vett részt.

Szerző: Patakfalvi Ádám

Forrás: Oroscafe