Hírek Önkormányzat

Illyefalván nyert Fodor Imre

Kovászna megyében az RMDSZ jobb eredményt ért el a vasárnapi önkormányzati választásokon, mint négy évvel ezelőtt  – derül ki a nem hivatalos adatokból.

Illyefalva Nagyszénás testvértelepülése ezért fokozott kíváncsisággal figyeltük a Romániában zajló választásokat. Hétfőre meg is lettek az eredmények amelyről a MASZOL.ro oldalon lehet olvasni. Az eredmények ugyan még nem véglegesek, de a feldolgozottság miatt már kijelenthetjük, ismét Fodor Imre Illyefalva polgármestere. Gratulálunk neki, és jó egészséget kívánunk!

De nézzük mit tudhatunk meg az eredményekről más Erdélyi településeken.

A következő négy évben is RMDSZ-es polgármester vezeti Sepsiszentgyörgyöt, ahol Antal Árpád harmadik mandátumát kezdi. Kézdivásárhelyen Bokor Tibor 54 százalékot szerzett, így második mandátumában vezeti a várost, akárcsak Baróton Lázár Kiss Barna András, aki a szavazatok 61 százalékát gyűjtötte be vasárnap. Kovásznán is az RMDSZ jelöltjét a szavazópolgárok több mint fele támogatta, így Gyerő József első mandátumát kezdi a fürdővárosban.

A szövetség párhuzamos szavazatszámlálása alapján 34 településen szerzett polgármesteri mandátumot, illetve 3 további településen nyert az RMDSZ által támogatott MPP-s vagy független jelölt. A polgári pártnak nem sikerült máshol mandátumot szereznie, csak ott, ahol az RMDSZ-szel közös jelöltet állítottak.

letöltésAz Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elveszítette  eddigi két polgármesteri tisztségét, így Maksán az RMDSZ jelöltje nyert, míg Nagyborosnyón az ALDE jelöltje, Ilie Nicolae legyőzte az RMDSZ jelöltjét, Kanyó Antalt.  Kiélezettebb verseny volt Illyefalván, ahol a párhuzamos szavazatszámlálás szerint nyert Fodor Imre, a szövetség jelöltje. Másik, hasonló helyzetben lévő település Sepsiköröspatak volt, ahol a nem hivatalos szavazatszámlálás szerint nyert Kisgyörgy Sándor RMDSZ-es polgármesterjelölt. Olvashatjuk a MASZOL.ro oldalon.

Kétharmados többség Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgy Antal Árpád harmadik mandátumát kezdi. A jelenlegi polgármester a szavazatok 73 százalékával győzött, míg ellenjelöltjei közül az EMNP-s Bálint József 8,5 százalékot, a liberális párti (PNL) Mădălin Guruianu 8,6 százalékot, a szociáldemokrata (PSD) Rodica Pârvan 7 százalékot kapott. A sepsiszentgyörgyi tanácsban az RMDSZ megőrizte kétharmados többségét, sőt eggyel növelte mandátumai számát, így a következő négy évben a 21 tanácsosból 15-en RMDSZ-esek lesznek, illetve 2-2 mandátumot szerzett az EMNP, PNL és a PSD. Az MPP nem jutott be a sepsiszentgyörgyi önkormányzatba.

Az RMDSZ a Kovászna megyei tanácsban is növelte képviselői számát, a párhuzamos szavazatszámlálás alapján a megyei tanácsosi listájára a polgárok 67 százaléka szavazott, az EMNP 10 százalékot, míg az MPP listája mintegy 5 százalékot kapott, így a polgári párt a háromszéki önkormányzatba sem jutott be.

Kevesen mentek el szavazni

Forrás: maszol.ro