"Értünk-Nagyszénásért" Alapítvány Civilek

“Értünk-Nagyszénásért” Alapítvány “Mikulásai”

 

“Értékesebb örökséget nem hagyhat gyermekeire a szülő, mint ha mindennap áldoz rájuk pár percet.”
“Orlando Aloysius Battista”

 

Az “Értünk-Nagyszénásért” Alapítvány “Mikulásai” közel 1 millió forint értékű ajándékkal lepték meg a nagyszénási ovis, bölcsis gyerekeket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatásának köszönhetően.Köszönjük a támogatást az Élelmiszerbanknak, reméljük sikerült örömet okoznunk! – szól a hír a Szeretlek Nagyszénás facebook oldalán.

De pár szóban járjunk utána, mit is jelent ez részleteiben.

Mi is az az Élelmiszerbank?

Több éves jó kapcsolatunk van a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel, a bank azért jött létre, hogy megmentse azt az élelmiszer felesleget, amely keletkezik az országban nap mint nap. Sokan azt gondolják ezekről az élelmiszerekről, hogy lejárt szavatosságú, vagy hibás termékek. Pedig nem így van, el kell oszlassak pár tévedést velük kapcsolatosan.  A begyűjtött élelmiszerek szavatossághoz ugyan közeli időpontúak, de semmi féleképpen sem lejártak, például van olyan termék amelynek a csomagolása valamely akció miatt más, az akció után ezek a termékek is a bankhoz kerülnek. De begyűjtik az esti sütésekből származó pékipari termékeket is, amelyeket a zárás miatt nem tudnak már eladni az áruházak, ilyen mentő akció keretében juttatja el a friss kenyeret az SOS Egyesület a nagyszénási nagycsaládoknak. De van olyan vállalkozás amely adományként felajánl élelmiszert a rászorulóknak és mivel az élelmiszerbanknak széles partnerhálózata van, így könnyebb eljuttatni a rászorulókhoz is.

Mi ez az Alapítvány?

Mint általában a dolgokat az alapítványunkat is egy hiányérzet hozta létre, az alapítók azon érzése, hogy nem elégséges a figyelem a település fiataljaira, a nehéz sorsú családjaira. Van még hely ezen a települési civil palettán nekünk is, illetve segítsük azokat a szervezeteket amelyek több éve dolgoznak ezen a téren, egészítsük ki a munkájukat, vigyünk új színt a település életébe ötletekkel.  Alapításkor elhatároztuk, új oldalról szeretnénk megközelíteni ezt a témát, ezeket az embereket, a mottónk a közösség lett!  Alapítványunk tevékenysége nem csak abban akar kimerülni, hogy mi, az önkénteseink adakozunk, támogatunk vagy cselekszünk az emberekért, hanem magát a település közösségét szeretnénk bevonni ebbe, ösztönözni a mások iránti felelősségérzet irányába. Tartsanak velünk,  segítsenek nekünk vagy segítsenek csak maguktól az embereknek, esetleg a szomszédjuknak. Érezzék az emberek, hogy támaszai, és társai vagyunk  tartoznak egy közösséghez. Néha nagyon kevés is elég ehhez, csak gondoljanak bele, mit jelen egy idős egyedül élő embernek ha átmennek hozzá beszélgetni karácsonykor, ha érezhetik fontosak, és tartoznak valamihez. Higgyék el kicsi dolog ez, a mi életünkben csak percek mégis a másik ember életében nagyon sokat jelenthet.

Ilyen közösségépítő, egymás iránti érzékenység felélesztése miatti ötlet alapján indult el a Mikulás akciónk is és ilyen ötlet a Cipősdoboz akció is.

Mit takar a Mikulás akció?

Alapítványunk fontosnak érzi, hogy ha szerényen is de támogassa, segítse a településen élő nehéz sorsú gyerekeket, családokat. Hozzájáruljunk a gyermekek mosolyához, öröméhez ha csak egy rövid ideig is.  Mi kitaláltuk az Élelmiszerbank pedig csatlakozott és segített nekünk ebben. De az alapítvány szó sosem egy embert jelent, az hogy a Mikulásaink eltudjanak indulni december 5.-én és 6.-án, több ember, önkéntes, összehangolt munkáját jelenti. Van aki szervezett, van aki leszállította, van aki csomagolta, van aki kijuttatta, stb. Sok ember önkéntes jó cselekedete, és támogatása van minden ilyen történet mögött. Alapítványunk kis közösségéé.

Köszönöm nekik a támogatásukat, a segítségüket és a közösségüket! Remélem velük együtt, hogy Mikulás akciónkkal sikerült örömet okoznunk a nagyszénási gyerekeknek!

 

 

Szerző: Sárkány Erzsébet “Értünk-Nagyszénásért” Alapítvány kuratóriumának elnöke

Hozzászólás

Hozzászólás