Egyéb Nagy Mihály Vélemények

A volt szeméttelep ügye -egy újabb ügy

Ismét szeretném Önöket beavatni egy nagyszénási ügybe, amely igen gyakori témája a testületi üléseknek. Nem a „Szénási-Sukoró” ügy az egyetlen, amelyet megoldatlanul görget a testület évek óta maga előtt, van több is. A volt szeméttelep ügye, – de többen Borza ügyként ismerik a testületben is – egy olyan történet, amely évek óta húzódik és évek óta a vesztes oldalon áll az önkormányzatunk. Maga a történet, a probléma megoldható lett volna már sokkal korábban egy kis szerénységgel, csak hát az arrogancia nagy úr.  Ennek a történetnek is az alfája és omegája a polgármester úr arroganciája. Ha egy vezető elveszíti a realitásérzékét a hatalomtól, ha nem szolgálatnak tekinti a munkáját hanem hatalomnak mások felett, ha a törvényekhez továbbra is vállalkozóként viszonyul, akkor ilyen hibákba fog esni állandóan.  Vesztett bírósági per, pénzbírságok, büntetések, rendőrségi ügy. A képviselőtestület pedig úgy látom semmi felelősséget nem érez az ügyek iránt, nem kezeli a túlkapásokat, nem tereli az ügyeket a megoldások felé, mindent megszavaznak amit eléjük tesznek, a kontroll és a közös gondolkodás legkisebb igénye nélkül.

Sokáig én voltam minden bírságért, büntetésért a bűnbak, mert ugye feljelentem a falut. Azt persze elfelejtették megkérdezni, hogy valójában kikövette el azokat a szabálytalanságokat amiért megbüntették az önkormányzatot. Sajnos az emberek akkor értik meg az érvelések logikáját vagy logikátlanságát, ha személyes példákon keresztül világítunk rá. Gondoljanak bele egy kicsit egy hétköznapi példával élve. Ha a szomszédjuk folyamatosan bőgeti a motort minden hajnalban, a szemetét átborogatja a kertjükbe, szólnak neki, de rá se hederít magukra. A hatósághoz fordulnak aki megbünteti a szomszédjukat, aki ezek után telekiabálja a falut vele, hogy maguk milyen szemét emberek, hazugok, meg stb. Így működik ez az önkormányzatnál is, szóltam dolgokért a testületi üléseken, de leszavaztak vagy gúnyosan kinevettek, övék a többség a testületben, mit akarok én. Amikor viszont jött egy hatóság és megbüntette az önkormányzatot gyorsan elhintették én milyen egy ember vagyok, feljelentem a falut, a testületi üléseken is elhangzott többször. Nagyon sokan be is dőltek ennek, az emberek még mindig elhiszik amit a szájukba adnak, sajnos. Ellenségképet kell adni a népnek, így nem az eszükkel, a szívükkel fognak gondolkodni, azt meg jól lehet manipulálni.

De ezután a kis kitérő után térjünk vissza a szeméttelep ügyére. Aki olvassa a beszámolóimat biztos emlékszik rá, hogy az önkormányzat elveszítette a pert a bíróságon a Borza családdal szemben. Évekkel ezelőtt sejthető volt, hogy vesztes ügybe keveredünk, de ebből is presztízs kérdést csináltak a megegyezés helyett. Eredmény? Majdnem 10 millió forintot kellet kifizetni az önkormányzatnak a bíróság döntése alapján. Ki miatt? Tudják a választ. Azt hihetnénk a bírósági döntéssel meg is oldódott az ügy, de nem. Azért nem, mert a nagyszénási önkormányzat továbbra sem teljesítette a törvényi kötelezettségét. A döntés előtt évekig húzta-halasztotta a polgármester úr a határidőket, aztán döntött a bíróság és továbbra sem történt meg a terület rekultivációja. Miért nem? Kérdezzék meg a polgármester urat. Én megkérdeztem egy testületi ülésen azután a levél után, amit Borzáné Uram Ildikó írt a testület tagjainak, kérve őket az ügy (rekultiváció) közös megoldására.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Mi volt a válasz? Ez:

Forrás: Nagyszénás Nagyközség Képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve január.

A Borza család ugyan úgy járt, mint én annyiszor helyben, átnéztek rajtuk meg sem hallgatták őket, sőt választ sem kaptak. Tehát nincs ügy, nincs tenni valónk, nem tartozik a testületre.

És mi lett ennek a mentalitásnak az eredménye, az hogy a Környezetvédelmi Hatóság kijött ellenőrizni a szemételepre ahol én is, és polgármester úr is jelen volt, azután megbüntette az önkormányzatot, plusz december 31-ig köteles az önkormányzat a rekultivációt megcsinálni a szeméttelepen. Ez ismét egy több milliós tétel, amit ki kell fizetni a településnek.

Ki a felelős? Felelős az nem lesz, de lesz ennek az ügynek is bűnbakja, valószínű a mohó Borza család, aki megkárosítja a falut. Most ők lesznek az új ellenség? Ezért írtam az ügy kifejtése előtt azt a kis bevezetőt, hogy lássanak át a szitán, ne dőljenek be ennek a megosztó, egymás ellen hangoló kommunikációnak. Sajnos emiatt az arrogancia miatt egyre több az ügy, így egyre több bűnbakot kell generálni,  akit aktuálisan nem szabad kedvelni, de ez csak mind arra jó, hogy az igazi felelősről, felelősökről elterelje a figyelmet.

Ezeknek a történeteknek, és a szeméttelep ügyének is ugyan az a két igazsága van, a törvényt mindenkinek be kell tartani, senki nem kaphat alóla kivételt akármilyen beosztásban is van. Ez pedig olyan szabály, amely még sok pofont adhat azoknak, akik azt hiszik nekik mindent szabad. A nagyobb baj az, hogy ők nem a saját pénzükkel, hanem az adófizető nagyszénásiak pénzével játszanak, szórakoznak.

A másik igazság pedig az, hogy ha a egyes emberek a székükben nem a hatalmuk gyakorlásának eszközét látnák, ha leszállnának a magas lóról és a másik embert is olyan embernek tartanák, mint amit saját magukról gondolnak, ha a másik ember szava, gondolata is érne annyit, mint a sajátjuk, akkor nem volnának ilyen ügyek Nagyszénáson, akkor helyben megoldódhatna minden. Sajnos elfelejtkeznek róla emberek, hogy két választás között a települést, annak közösségét vagyunk hivatottak szolgálni, nem pedig a saját vágyainkat.

Akit érdekel az ügy részletei annak a család engedélyével megosztom a hatóság levelét, érdemes végig olvasni ahhoz, hogy reálisan lássák a dolgot.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Szerző:Nagy Mihály