Gyermekek Hírek Iskola Kultura Önkormányzat

Március 15-re emlékeztünk

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem mutatja jobban, mint, hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni, amelynek soha ekkora hadserege addig nem járt még külföldön. Gyakorlatilag az 1848-49-es harc a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is.- olvashatjuk a Wikipédián.

Településünkön tegnap 9 órakor kezdődött a megemlékezés, a Kulturális Központban. A helyi általános iskola 4. osztályos tanulói adtak szép és megható emlékműsort a 48-as forradalom fontos üzenetére építve az előadásukat. Gratulálunk a felkészítő pedagógusoknak!

A kopjafánál történt koszorúzást követően, 10 órától kiállításmegnyitó zajlott a nagyszénási kulturális és közösségi élet emlékeiről.

 

 

 

Hozzászólás

Hozzászólás