Hírek

Készüljünk fel a fagyra

Novemberre beköszönt a hideg, lassan télies időjárás. Fontos, hogy felkészítsük a környezetünket a fagyra. Ha időben gondoskodunk a fagymentesítésről, akkor károk és kellemetlenségek nélkül vészelhetjük át a telet.

Megkezdődött a lehűlés, már visszavonhatatlanul közelít a tél. Novemberben nem ritkák a fagyok. Téliesítjük az autónkat, és a gondos kertészek már az érzékeny növényeket is védett helyre vitték. Nem szabad megfeledkeznünk a kerti csapok, locsolók, sőt a fűtetlen épületek fagymentesítéséről sem.

Elsőként – ha kertes házban élünk – a kerti csapokat, és az udvaron található vízvezetékrendszert, locsoló-berendezéseket érdemes téliesíteni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy leengedjük a rendszerből a vizet, ami így nem tud szétfagyni. Nagyon fontos, hogy a lakatlan vagy csak időszakosan lakott épületek védelméről is gondoskodjunk, hiszen ha nincsenek fűtve, akkor a tartósan hideg időben az épületen belül is fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet. Ezeknél az ingatlanoknál a tél beállta előtt célszerű a teljes vízvezeték-hálózatot, a szanitereket, – ha van, akkor – a fűtésrendszert és még a bojlert is szükséges vízmentesíteni. Ezt úgy a legcélravezetőbb elvégezni, hogy elsőként elzárjuk az aknában a fagycsapot, amit pontosan 90 fokban kell elfordítani, különben szivároghat. Eközben hagyjuk nyitva az összes csapot és szelepet, így kiürül a rendszerből az összes víz. Központi fűtéses épület esetében a radiátorokból és a hozzájuk kapcsolódó csőrendszerből is engedjük le a vizet.

A szabadon lévő vezetékeket és a mérőóra aknáját, sőt magát a mérőórát is érdemes szigetelni a fagyok beálltával. A vezetékek és az óra szigetelését meg lehet oldani akár a háztartásban található textilekkel is. A mérőóra akna födémét és fedelét pedig hungarocellel célszerű szigetelni, de arra oda kell figyelni, hogy a fedél egy mozdulattal nyitható legyen, a mérőóra leolvasás érdekében.

A szakemberek a társasházakban is óvatosságra intenek, jellemzően a pincehelységekben és a fűtetlen tárolókban okozhat problémát a fagy.

Ha a időben – még a tartósan hideg időjárás beállta előtt – gondoskodunk a telkünk és fűtetlen ingatlanjaink téliesítéséről, akkor nem csak a kellemetlenségektől, de nem várt plusz kiadásoktól is megkímélhetjük magunkat.

Szerző: Zámbori Eszter

Forrás: Likefestoon Portál

Hozzászólás

Hozzászólás