Gazdák Gazdakör

A gazdák érdekeit szolgálja a változás

A gazdálkodók számára kedvezően változtatta meg a Földművelésügyi Minisztérium a növényvédelmi gépek ellenőrzésére vonatkozó rendeletet. A jogszabály-módosítást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége kezdeményezte.

A kamarának sok gazdálkodó jelezte, hogy az eddigi előírások jelentős és felesleges plusz terheket róttak a növényvédelmi gépek tulajdonosaira. A szabályozás megváltoztatásának köszönhetően jelentősen csökkenhet a növényvédelmi gépek műszaki vizsgálatára fordított idő, és ez jóval kevesebb költséggel is jár majd.

A korábbi rendelet előírta, hogy a három évnél idősebb, a szigorú szabályozáson át nem esett, vagy a felülvizsgálaton nem megfelelt gépekkel 2016. november 26. után tilos lett volna dolgozni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kiadott közleményben az áll, hogy a NAK álláspontja szerint a gépek felülvizsgálatának jelentősége nem kérdőjelezhető meg, azonban az uniós irányelv csupán egy szabályozási keretet hoz létre annak érdekében, hogy fenntarthatóvá váljon a növényvédő szerek használata, illetve az emberi egészségre és környezetre jelentett veszélye és kifejtett hatása csökkenjen.

A NAK álláspontja szerint egyszerűbb műszaki vizsgálattal is elérhető a kívánt cél, és ebben az esetben az ezzel járó költségek, az időráfordítás, és a gazdálkodókat terhelő műszaki vizsgálat díjtétele is csökkenne. Az időszakos felülvizsgálat során indokolatlan a részletes műszaki vizsgálat, hiszen az már az adott gép forgalomba hozatalakor megtörténik. Mindezek mellett a gazdaságos termelés érdekében a növényvédelmi gépek jó karban tartásában, rendeltetésszerű és hatékony működésében alapvetően maguk a gazdálkodók is érdekeltek, többek között a növényvédelmi készítmények magas árai miatt is. Mindennek jegyében a NAK – tagjai érdekeit szem előtt tartva – kérte a Földművelésügyi Minisztériumot a vonatkozó szabályozás megváltoztatására, enyhítésére. A szaktárca többek között a NAK kezdeményezésére a gazdálkodók számára kedvezően módosította a vonatkozó rendeletet (7/2016. FM rendelet 43/2010. mód.). A NAK bízik abban, hogy nem lesz szükség a korábban tervezettekhez hasonló szigorú és költséges ellenőrzésre.

A jogszabály részleteinek kidolgozása jelenleg is zajlik. Ezért a NAK azt ajánlja a gazdáknak, hogy a pontos szabályozás megszületéséig várjanak a növényvédelmi gépeik vizsgáztatásával, mivel a korábbi, november 26-i határidő sem szorítja őket.

Szerző: Zámbori Eszter

Forrás: Likefestoon Portál

Kép illusztráció.

Hozzászólás

Hozzászólás