Civilek Hírek

Békés Megyei Vadásznap

Békés Megyei Vadásznapot tartottak augusztus 20-án Mezőkovácsházán, a Borostyán Camping és Strandfürdőben. A találkozón a bemutatók mellett szó volt a megyei vadgazdálkodásról.

felharsant3

 Vadász vagyok, erdőn, mezőn, tavon, jó ló visz úton és vadnyomon – csendült fel a Vadászhimnusz Mezőkovácsházán. A városban – ahol nem mellesleg 70 éves vadásztársaság működik – az egy négyzetméterre jutó vadászok száma igen magas volt szombaton, ugyanis itt tartották a Békés Megyei Vadásznapot.

felharsant9Az ünnepség nemcsak a szakembereknek, hanem az egész településnek szólt, és sokan is vettek részt rajta. Az egyik legizgalmasabb program az ejtőernyősök érkezése volt, akik nemhogy nem vétették el a futballpályát, hanem éppen a kijelölt helyen landoltak a rájuk bízott városzászlóval, illetve egy vadászkürttel. Ez utóbbi többször is felharsant, egyebek mellett akkor is, amikor az új vadászokat felavatták és vadásszá fogadták.

Az ünnepség alkalmat adott arra, hogy a vadászok számvetést készítsenek, hiszen szeptemberben a szarvasbika vadászatával a főszezon is elindul. Többször elhangzott: a vadász nemcsak elejti a vadat, hanem gondozza is azt. A munkájukhoz tartozik a vadgazdálkodás, a vadvédelem, a trófeák kezelése, az állatok esetleges befogása is.

Kiváló a megye őzállománya

– Igen jó vadászati törvényt sikerült megalkotnunk, illetve a vadgazdálkodásban sincs okunk a szégyenkezésre, hiszen az idei év nagyon kedvező volt. Úgy gondolom, a vadászatra jogosultak a feladataikat ellátták, ezért a vadászszezon kezdetekor bátran kijelenthetjük, hogy nagyon kedvező a mezei nyúl, a fácán, és az őz helyzete – mondta Zuberecz Tibor, az Országos Magyar Vadászkamara Békés megyei Területi Szervezetének titkára.

Gyermekként rálőttek, felnőttnek vadásznak állt

Számos magas rangú kitüntetést is átadtak. Így például gazdára talált a Békés Megye Vadgazdálkodásáért díj is, amelyet Fülöp Imre vehetett át. A vadászt már gyerekkorában elbűvölte az erdő és az állatok, olyannyira, hogy még az sem tántorította el, hogy gyerekkorában véletlenül meglőtték és a mai napig ötvenkét szem sörétet hord a lábában.

A vadásznapon szórakozásra is nyílt lehetőség, valamint számos bográcsban főtt a pörkölt, amelyet zsűri díjazott.

Forrás: behir.hu

felharsant5

 

És a nagyszénásiak:

Képek forrása: Nagyszénási Petőfi Vadásztársaság facebook oldala

 

Hozzászólás

Hozzászólás