Hírek Nagy Mihály Vélemények

Testületi ülés-augusztus

Költségvetés

A másik téma a település fél éves költségvetésének felülvizsgálata, kezdeném egy kép bemásolásával. hogy értsék miről is akarok beszélni.

vvv

Forrás: 2016.08.23. testületi ülés anyaga

Igen, egészséges gondolkodású embernek elég rémisztő ez a sok mínusz egy települési költségvetésben, mert ezeket a lukakat be kell majd tömni valamivel. De nézzük csak egy kicsit részletesebben mi ütötte meg a szemem az előterjesztésben. Olyan dolog, amit én február óta mondok, azóta hurrognak le testületin ezekért a szavakért, amit most, milyen érdekes a polgármester ír le problémaként!

ccc

Forrás: 2016.08.23. testületi ülés anyaga

Mégis csak igazam volt? Majdnem minden testületin elmondtam, hogy az iskola fűtését a gázkazánokkal ki kell majd fizetni, hogy a fürdő bevétele túltervezett, és szerintem csak a költségvetés hiánya lett benne eldugva. De ezt most nem azért írtam le, hogy magamat fényezzem, csak hogy lássák a rólam terjesztett hazugságok mennyire igazak, hogy nekem semmi se jó, csak hőbörgök, mert nem én lettem a polgármester. Itt minden rendben van! Akkor most jól nézze meg mindenki ezeket a képeket, és kezdjen el gondolkozni azon igazam volt-e vagy sem!

Kicsit túltervezett a geotermikus

xxx

Forrás: 2016.08.23. testületi ülés anyaga

A geotermikus beruházás révén 59 millió forint bevételt terveztek a költségvetésünkben, és látják fél év alatt mennyire teljesült? 13,55%. Reális volt tehát a tervezés? Nem.

Parkfürdőnél 40,3 millió jegy árbevétel van megtervezve, ami 11,14%-ban teljesült fél év alatt! Reális lehet a tervezet? Nem! Számoljunk utána 40,3 millió árbevételnél 800 forintos jegyárak mellett 50375 látogatónknak kellene lenni egy év alatt. Nem véletlen, hogy 11,14%-ban teljesült csak fél év alatt, és az év hátralévő részében is, ha nagyon optimisták vagyunk is kicsi esélyt látok arra, hogy az 50%-os teljesülést elérjük. Tehát itt még benne van legalább 20 millió forint mínusz! A hőértékesítésben szintén. Ugyanis nem fog rácsatlakozni a Körös-menti Szociális Centrum telephelye és a 80 lakás sem. Senki nem kockáztatja a téli melegét a geotermikus problémái miatt.

De nézzük tovább, milyen érdekességek vannak a költségvetésben.

költ4

Forrás: 2016.08.23. testületi ülés anyaga

Csattognak a milliók, amivel a kiadási oldalt emelni kell a Parkfürdő miatt. A villamosenergia- szolgáltatás díja 5 millió, számoljanak utána!

További érdekes adat a költségvetésben

  • Hitelek törlesztésére csak az idén 102 millió forintot fizetünk vissza.
  • 1 millió forintot költöttünk reklámra a költségvetésből, de milyen reklámra? Valaki elmagyarázná nekem mit reklámoztunk?
  • Kifizettünk 500 ezer forintot az Óvoda racionalizálási tervére (Óvoda összevonás). Kinek, és mit tartalmaz ez a terv?
  • És a legérdekesebb: A Polgári Egyesület Nagyszénásért befizetett 1.050.000 Ft-t fitneszpark létesítésére a Parkfürdőben. Igen ám, de mi derült ki a költségvetésből? Az, hogy ez a fitneszpark 1.734.179 forintba került! Ki fizette a különbséget? Az Önkormányzat! Ezért kellett befizetni a költségvetésbe, mert szép volt a cél csak majdnem fele hiányzott hozzá. Hangsúlyozom, méltányolom, hogy civilek támogatnak ilyen dolgokat, a problémám azzal van, ahogy ezt lepáváskodta a PEN, miközben nem csak neki köszönhető a fitneszpark a fürdőben! Nem tudom, ha adok 100 ezer forintot mondjuk kisvasútra Nagyszénáson, nekem is kipótolja az Önkormányzat a hiányzó részt?

De nem meglepő számomra ez a mentalitás, csak gondoljanak bele a fürdő esetébe. Egy büdös vasa nem volt rá Nagyszénásnak, a Fidesz kormánytól kaptuk a pályázati forrást, több mint egymilliárdot, az önerőhöz több, mint 100 milliót, a többit pedig hitelből fizettük. Mégis a település vezetője úgy csinál, mintha a fürdő neki köszönhető. Sőt amikor a döntések születtek a támogatásokról ő már szembe ment a Fidesszel! De ezen a tényeken felül kerekednek gyorsan, amikor magukat kell dicsérni, ez történt a fitneszparknál is.

  • Az ÁFA visszatérítés miatt most úgy tűnik jól állunk, de látva a költségvetést úgy gondolom, hamar elszáll az a pénz is, amit visszakaptunk.

Ki a valódi bűnös

Volt még egy igen érdekes momentuma a testületinek a polgármester felhozta, hogy megint miattam büntetik meg a falut másfél millióra. (Megjegyzés: nem az első eset, hogy szabálytalanságot talált valamelyik hatóság) Azzal érvelt, hogy senki nem vette volna észre, hogy sumákba kiengedik a termálvizet, ha én nem szólok. De mivel szóltam így megbüntették a falut! Tehát értik az érvelést! Jó példája ez a felelősség áthárításának. Én vagyok a bűnös, nem az, aki csalt, vagy bele vitte ebbe a falut. – Csak szeretném megjegyezni, ezt a büntetést se az én két szemem miatt róták ki a hivatalra, hanem azért, mert szabálysértést állapítottak meg. (Ezt azért írom, mert azzal érvelnek sokan, hogy azért kekeckedek mert nem lettem polgármester, de a hatóság is azért bűntett, kezicsókolom, mert nem lettem polgármester?) – Az érvelés szerint nem azzal van baj, hogy jó páran csalnak vagy nem törvényes döntést hoznak, hanem azzal, hogy ezt valaki nem hagyja! Nem a falunak kellene ezt a büntetést kifizetni, hanem annak, aki belevitte ebbe a szabálytalanságba a falut, felelőséget kellene vállalnia a döntéséért!

Továbbra sem zárták le a vizsgálatot a geotermikusnál

Májusi testületi ülésen polgármester úr bejelentette, hogy vizsgálat volt a minisztérium részéről a geotermikus projekt miatt, de mindent rendben találtak és hamarosan írásban is megkapják. A mostani testületin szerettem volna kikérni a vizsgálat lezárásáról a jegyzőkönyvet, de mint kiderült még nincs lezárva a vizsgálat. Valószínűleg azért, mert még sincs rendben minden! Továbbra sincs vízjogi engedélyünk, megbüntették az önkormányzatot szabálytalan vízkivezetésért, és sorolhatnám még.

Ennyit arról, hogy minden rendben van Nagyszénáson, jó kezekben van az önkormányzat, a fürdő beruházás, és minden ellenkező hír csak Nagy Mihály miatt van.

Ideje volna már a gondolkodásnak kedves Nagyszénásiak!

Szerző: Nagy Mihály

 

Nagy Mihály

Hozzászólás

Hozzászólás