Egészség Hírek

Tipp, hogy légkondi nélkül se szenvedjen a kánikulában

A dívány.hu összeszedett néhány tippet ebben a témában amelyet most megosztunk Önökkel is.

Van egy jó hírünk azoknak, akik legfeljebb a munkahelyen tudnak hűsölni (vagy fázni), mivel otthon nincs klímaberendezésük, vagy éppen szeretnének egy kicsit az energiafogyasztáson spórolni: létezik jó pár egyszerű és hatékony trükk, amivel lehűtheti magát vagy a lakást. ALifehacker segítségével össze is gyűjtöttünk ezek közül néhányat. Íme:

1. Jéghideg víz

Bizonyára ön sem szereti azt az állapotot, amikor már csak a puszta ücsörgéstől is izzad. A testhőmérséklet csökkentésének legegyszerűbb módja az, ha jó hideg italokat és ételeket fogyasztunk. Állítólag sokkal hatékonyabb ez a módszer a hideg vizes borogatásnál. Veresné Dr. Bálint Márta dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense szerint testünk is a klímaberendezésekhez hasonlóan működik: az agy hőérzékelő központja a hipotalamusz, amelynek neuronjai a termosztátokhoz hasonlóan érzékelik, ha a testhőmérséklet a kívánatos értéknél alacsonyabb vagy magasabb, és annak megfelelően fokozzák vagy mérséklik a szervezet hőtermelését, illetve hőleadását. Vagyis például kánikulában, fizikai munka során vagy meleg ételek fogyasztásakor a hipotalamusz a belső testhőmérséklet növelésével a vér áramlását a bőrbe irányítja és jelez a szervezetnek, hogy hőleadással, azaz izzadással hűtse le a testet.

shutterstock 291592472

Izzadással azonban nem kevés folyadékot veszít a szervezet, így azt pótolni kell – elsősorban vízivással. „Kerülni kell a koffeintartalmú italokat, hiszen a kóla, a kávé és az energiaitalok is élénkítő, izgató hatással vannak a központi idegrendszerre, így azok fogyasztásakor a szervezet riadókészültségbe kapcsol és stimulálja a verejtékmirigyek működését” – figyelmeztet a szakértő.

2. Fagyos finomságok

Nemcsak jeges vízzel hűtheti le magát, de készíthet hideg zöldség- vagy gyümölcsleveseket,fagylaltot, jégkrémet és jégkását is. Ezekkel a hűsítő nassolnivalókkal ráadásul nemcsak a folyadékpótlásról gondoskodhat, de fontos tápanyagokkal is ellátja a szervezetét.

3. Csak okosan a ventilátorokkal!

Nyilvánvaló, hogy a ventilátorok nem lehűtik, hanem mozgatják a levegőt ezáltal segítenek abban, hogy az izzadság elpárologjon a bőrünk felszínéről. Emiatt érzékeljük hűvösebbnek a levegőt, mint akkor, amikor csak áll. Képzelje el úgy az otthonát, mint egy számítógépet egy forró processzorral, aminek szüksége van a levegő állandó áramoltatására. Érdemes egy ventilátort az ablakba vagy az előszobába helyezni, így olyan kereszthuzat jön létre, ami a szabadból vagy egy hűvösebb szobából kellemesebb hőmérsékletű levegőt irányít felénk, míg a meleg levegőt kifelé hajtja – írja aLifehacker. A hatást egyébként fokozza a készülék elé elhelyezett nagy tál jég, de az is, ha megnedvesítjük a csuklónkat.

4. DIY légkondi

A saját gyártású klímákkal is hasonló a helyzet: érdemes a közvetlen közelükben tartózkodni, ha hűsölni akarunk, mivel a szoba hőmérsékletét legfeljebb 1-2 fokkal csökkentik, és amint leállítjuk a gépet, szép lassan újra felmelegszik a helyiség. De ha mégis próbálkozna egy mobilklíma összeeszkábálásával, pár ezer forintból megúszhatja.

 

Legyen légkondija pár ezer forintból

5. Használja ki a fagyasztót!

Sokszor biztos nagy a késztetés, hogy a nyitott hűtőszekrény előtt ácsorogva hűsöljön, de van ennél egy ésszerűbb megoldás, hiszen a fagyasztó sem csak az ételek tárolására használható. (Nem, a hűtőládába se feküdjön bele.) Csináljon helyet benne néhány nedves törölközőnek vagy egy lepedőnek, amit magára vagy az ágyra terítve jól lehűtheti a testét. Lehetőleg könnyű, légáteresztő anyagot válasszon, hiszen nyáron semmi értelme a vastag paplanoknak. De kipróbálhatja az ókori egyiptomiak módszerét is: áztasson hideg vízbe egy akkora lepedőt vagy vékony takarót, amivel körbetekerheti magát, majd csavarja ki annyira, hogy ne csurogjon belőle a víz, vagyis csak nyirkos maradjon. Amint bebugyolálta magát, a víz elpárolgásával élvezheti az előnyöket.

6. A hideg borogatás titka

Persze léteznek más hatékony variációk erre, például a konyharuhába tekert jégkockákkal való borogatás vagy a nyirkos (de nem csuromvizes) zokniban való alvás. A testnek számos olyan része van, ahol a pulzus könnyen kitapintható; ilyen a csukló, a boka, a könyékhajlat, a térdhajlat vagy a nyak – ezeken a pontokon hűthető legkönnyebben a vér, ami aztán a keringés során más testtájakat is lehűt. Ha tehát a jeges borogatást a tarkóra és/vagy a csuklóra helyezzük, sokkal hamarabb csökkenthetjük a testhőmérsékletünket, mint ha a homlokunkra helyeznénk a jégkockákat. Arra viszont figyeljen, hogy főleg az ízületek közelében lévő részeket ne hűtse túl, mert „megfázhatnak”. Egy hűtőpárnát egyébként a házi kedvencek számára is érdemes beszerezni a kánikula idejére, hogy mindenkinek nyugodt éjszakái legyenek.

7. Engedje ki a hőséget!

Az egyik legkézenfekvőbb módja a lakás hűvösen tartásának az, ha kiengedjük a forró levegőt a lakásból. Nemcsak a ventilátorok felállításáról kell tehát gondoskodni, de érdemes hővédő függönyöket is felszerelni, hogy kizárjuk a napfényt a lakásból. Amint csökken a kinti hőmérséklet, húzza el a függönyöket és engedje ki a meleg levegőt, hiszen az a termodinamikának köszönhetően hidegebb területek felé fog mozogni. Így megszabadulhat a forróságtól, és egy kis hűsebb levegőt is beengedhet a lakásba. Reggel pedig ne feledkezzen meg a függönyök összehúzásáról és a redőnyök leengedéséről, mielőtt megint túlságosan felmelegedne minden. Ha a körülmények adottak, az egymással szemben vagy srégen szemben lévő szobákban szellőztetve, éjszakára pedig résnyire nyitva hagyva az ablakot kereszthuzatot is tud csinálni.

shutterstock 625085

Tovább a teljes cikkre: Itt.

Forrás: http://divany.hu/