Gazdák Gazdakör Hírek

Aratási helyzet értékelése!

A Nagyszénási Gazdakör az aratási munkák feléhez érkezett. Most már nagyobb rálátásunk van a termés mennyiségének és minőségének megítéléséhez. Idáig learatott terület átlag termése:
Árpa: 4 t/ha
Búza: 4,5-5 t/ha
Tritikálé: 4 t/ha
A határt járva az a megítélésem, hogy Nagyszénáson ezek a mennyiségek lesznek betakaríthatóak. A búza minősége igen jónak mutatkozik, de az árakban sajnos nagyon csalódni kell a gazdáknak.
Árpa: 3300 ft
Búza: 3600-4000 Ft-ig, minőségtől függően
Tritikálé: 3400 ft
Ezek az árak megcsúfolják a gazdákat, sajnos azt kell tapasztalnunk, hogy a felvásárlók összebeszélnek és lenyomják az árakat közösen. Úgy ítélem meg, hogy az államnak és az Agrárkamarának sürgősen lépnie kell és tisztességes felvásárlási árakat kell kialakítani. Nem megengedhető, hogy a 10 évvel ezelőtti árakat erőltessék a gazdákra a felvásárlók. Ezen a nyomott áron jó, ha nullára kihozzák a megtermelt árut. Nagyon érdekes, hogy a kenyér és táp ára nem csökken ezek után sem. Ezt a felvásárlók által történő összehangolt kizsákmányolást meg kell akadályozni. Ígérem, hogy a megfelelő hatóságok felé jelezni fogjuk a felmerült problémát és kérni fogjuk a határozott fellépésüket.

Tisztelettel: Uhlár János
Gazdakör Elnök